Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Dokkum, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Van der Werff Dokkum B.V.
Installateur: Installatiebedrijf A. Geertsma
Interieur: Huys ’91
Project jaar: 2023
Foto’s: Marcdefotograaf
Bij binnenkomst in de nieuwe woonruimte van deze boerderij valt direct de openheid van de ruimte en het uitzicht op het omliggende landschap op. Deze ruimte baadt in natuurlijk licht, dat door grote ramen in de gevel en het dak naar binnen komt.
Deze stelpboerderij in de buurt van Dokkum is aan de binnenzijde volledig gerenoveerd. Karakteristieke elementen zoals de houten gebinten zijn versterkt en behouden. Indeling en oriëntatie zijn daarbij geheel veranderd. De eerdere deel en stallen aan de achterzijde zijn één grote leefruimte geworden. Deze ruimte biedt plaats aan de keuken, eetplek en lounge. De twee vides aan beide zijden van de ruimte markeren de specifieke plekken en versterken het gevoel van ruimtelijkheid en zijn een verwijzing naar de eerdere open ruimte van de deel en hooizolder. Zorgvuldig gepositioneerde gevelpuien geven de ruimte aan drie zijden zicht op het erf en het omliggende weidse Friese weidelandschap.
Naast de grote leefruimte zijn er op de begane grond twee ruime werkkamers, een mastersuite en facilitaire ruimten. De werkkamers bevinden zich in het voormalige woongedeelte aan de voorkant van de boerderij. De oude elementen zoals het balkenplafond en de keldertoegang zijn behouden gebleven. De mastersuite is compact, maar volledig uitgerust met een eigen badkamer en kleedkamer.
Op de verdieping zijn nog eens drie slaapkamers, een ruime gezinsbadkamer en een multifunctionele ruimte als speel- en sportkamer. De multifunctionele ruimte zit op de plaats van de eerdere hooizolder, tussen de gebinten, boven de grote leefruimte op de begane grond. De multifunctionele ruimte heeft grote ramen, zowel naar buiten als grenzend aan de vides waardoor er veel daglicht binnenkomt, maar er ook zicht is naar beneden op de woonkamer en keuken en vice versa.
Het erf rondom de boerderij is opnieuw ingericht. De nieuw gekozen beplanting is karakteristiek voor het Friese boerenerf. Verschillende terrassen sluiten perfect aan op de gewenste buitenactiviteiten en juiste zonnestand. Meerdere doorkijkjes door de omringende boomwal geven zicht op het dorp en de weidse groene velden.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Schildwolde, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Siebenga
Installateur: Pot Slochteren
Constructeur: Hado
Project jaar: 2022
Foto’s: Marcdefotograaf
Op een vrije kavel aan de rand van een park in lintdorp Schildwolde, is deze bijzondere ruimtelijke woning met drie vides gerealiseerd.
De bescheiden hoogte en de karakteristieke rode baksteen geven de woning een ingetogen karakter; deze voegt zich mooi in de straat. De contrasterende zwarte houten kopgevels met de lichte aluminium kaders springen er uit.
Door de ingetogen uitstraling verrast de grote ruimtelijkheid en het licht dat van verschillende zijden de woning binnen valt des te meer. De bijzondere eiken trap met glazen balustrade is in de hoge entree een fraaie blikvanger. De grote glazen puien en vides verbinden de ruimtes met elkaar en zorgen voor mooie zichtlijnen. De grote schuifpui in de keuken zorgt voor veel licht en maximaal uitzicht op de tuin. De iets hoger geplaatste grote ramen in de woonkamer zorgen naast veel licht ook voor voldoende privacy. In de vides komt van boven licht door de hoog geplaatste daklichten.
Schildwolde ligt in de gemeente Midden Groningen, midden in het aardbevingsgebied. Dit betekent dat er extra aandacht is besteed aan de constructie van de woning. In de woning is dat door de grote ruimtelijkheid niet voelbaar.
Deze groene woning draagt met haar begroeide gevel en groendak bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit, maar dat is niet het enige duurzame aan dit huis!
Situatie: De woning aan de zuidoostzijde van Balk, ligt in een nieuw plan voor 7 vrijstaande woningen. Ons is gevraagd om een plan te maken voor een duurzame en levensloopbestendige woning. De kavel van 1068 m2 is volledig omgeven door andere percelen en zal niet direct te zien zijn vanaf de openbare weg. Door de oprit van ca 30m lang en de te realiseren binnentuin ontstaat er een afgesloten geheel. Het nieuwe huis, wordt binnen het bouwvlak gebouwd in noordwest-zuidoost richting. Deze situering zorgt voor privacy in de ruime tuin aan de noordwestzijde.
Ontwerp: Wij hebben een bescheiden woning ontworpen met een betonkelder. De begane grondvloer is 1 m is opgetild ten opzichte van het maaiveld, zodat er voldoende licht en lucht de ruimtes kan betreden. De kelder loopt buiten over in een betonterras, dat als een podium fungeert voor de lichtere opbouw. De woning heeft een overstekend lessenaarsdak. De entree is in het midden van het huis. Links van de woning, aan de westzijde is een overdekt terras. Deze hebben we afgeschermd voor privacy door de voorgevel als een schijf voor het terras langs te laten lopen.
Materiaal: De opdrachtgever heeft net als ons hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De voorgevel van de woning hebben we ontworpen als groene begroeide gevel die voor de isolatieschil staat. Dit zorgt ervoor dat de constructie minder opwarmt. Achter de begroeide gevel komt een gerecyclede stalen gevelbekleding. De rechter zijgevel en het dichte deel van de achtergevel hebben we bekleed met (duurzaam) hout, verticaal gericht. De dakconstructie is in hout. Daar bovenop hebben we een extensief groendak ontworpen. Het toevoegen van groen aan de woning draagt op diverse vlakken bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit. Op de overstekken komen zonnepanelen. Ook de betonkelder draagt bij aan duurzaamheid van de woning. De ruimtes in de kelder blijven beter op temperatuur en hebben dus minder energie nodig om te verwarmen of te koelen. De zuidwestgevel heeft een groot overstek, dat als natuurlijke zonwering fungeert in de zomer. De noordwest gevel is voorzien van veel glas. Aan de noordkant komt veel licht binnen, maar weinig warmte. Tenslotte wordt er een grondwarmtepomp toegepast.
Het rijksmonumentale pand ‘Klemburg’ staat op een perceel van bijna 2000 m2 aan de bosrand van Oranjewoud. Volgens de omschrijving in het monumentenregister was het waarschijnlijk het tuinmanshuis van het landgoed Klemburg. Het pand met karakteristieke trapgevel, is rond 1795 gebouwd en is inmiddels sinds een aantal jaren in gebruik als kantoor.
Onze opdrachtgevers wilden een duurzame en toekomstbestendige nieuwbouwwoning realiseren, die zou passen bij het monument. Het bestemmingsplan bood ruimte voor een ruime woning. We hebben een schuurvilla ontworpen met een bescheiden voorgevel in detail en materiaal, die qua schaal goed in verhouding staat tot het monument.
De villa is in de lengte achter het monument geplaatst. Vanaf de straat zie je een vrij dichte voorgevel, waar achter de horizontale bekleding de garage is gesitueerd. Wanneer je voorbij het monument bent, is er vanuit de tuin een weids uitzicht over het land. Pas daar wordt duidelijk dat de villa een behoorlijke diepte en inhoud heeft. De entree van de woning is hier gesitueerd.
Binnen is de woning verrassend licht. De achterzijde van de woning is grotendeels opengewerkt. De woonkamer heeft een grote vide waarbij ook licht van boven naar binnen valt. Naast een leefkeuken is er op de begane grond ruimte voor een slaapkamer met inloopkast en een badkamer en suite. Op de verdieping zijn nog drie slaapkamers, en een ruime badkamer. Hier is ook de grootste verrassing van het huis, de entresol, waar een kleine vleugelpiano is geplaatst. Van hieruit is er een prachtig vergezicht over de landerijen, dat als schilderij wordt omkaderd door het kozijn.
De gevel is bekleed met thermo essen. Dit duurzame hout heeft een mooie vlam, die je goed ziet wanneer je dichterbij komt. Voor de begane grond hebben we verticale latten toegepast, dat veel schaduwwerking heeft, op de verdieping hebben we juist vlakke planken toegepast. Deze verdeling zorgt voor een mooie horizontale lijn die de lengte van de villa accentueert.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Burdaard, Nederland
Perceeloppervlakte: 33.000 m²
Woonoppervlak: 290 m²
Aannemer: In eigen beheer
Project jaar: 2022
Deze stelpboerderij in Burdaard wordt momenteel grondig verbouwd. Aan de buitenkant van de boerderij verandert er weinig. De nadruk ligt hier op herstel en onderhoud. De grote veranderingen vinden binnenin de boerderij plaats. Het woongedeelte wordt flink uitgebreid en de woning wordt geschikt gemaakt voor een modern gezinsleven. De indeling van de boerderij is verdeeld in drie zones. In het voorste deel, het eerdere voorhuis, wordt de oorspronkelijke structuur van kamers hersteld. Hier komen een woonkamer en extra ruimtes zoals een werk- en speelkamer. Het gedeelte in het midden is een nieuwe grote woonruimte met een grote leefkeuken. Via de bijkeuken kom je in het achterste resterende gedeelte van de boerderij. Hier verandert niets.
De grote leefkeuken is het hart van de woning en de spil van het boerengezin. De ruimte ligt overdwars in de boerderij en maakt de maat van het gebouw voelbaar. Door een grote pui wordt de diepe en hoge ruimte overspoeld met daglicht. Bovenin de vide zijn daklichten gemaakt. Het daglicht komt daardoor ook van bovenaf de woonkeuken binnen stralen, én je kan hier ´s avonds naar de sterren kijken. Een oude gebintstijl is over de gehele hoogte zichtbaar en neemt een prominente plek naast de vide in. In de vide komt straks de trap naar de verdieping. Deze wordt geïntegreerd in de achterwand van de nog te plaatsen keuken.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Nij Altoenae, Nederland
Perceeloppervlakte: 580 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Van der Meer
Project jaar: 2022
Foto’s: Lautenbag Architectuur
Aan de rand van Nij Altoenae, in de nieuwste uitbreiding van het dorp op een nieuwbouwkavel met vrij uitzicht, is deze nieuwbouwwoning gebouwd. Het exterieur heeft een moderne uitstraling met een mooie combinatie van warme materialen. Het spectaculair grote overstek, dat het terras aan de achterzijde overkapt, wordt gedragen door een robuust houten spant.
Deze Amsterdamse School villa in het beschermd stadsgezicht van Brediuskwartier in Bussum hebben we met een nieuwe indeling en uitbreiding aangepast naar eigentijds wonen.
De wijk, villagebied Brediuskwartier, is aan het begin van de twintigste eeuw aangelegd volgens een stedenbouwkundig plan waarin landschap en bebouwing een eenheid vormen. Het gebied is vrijwel geheel een beschermd gezicht. Brediuskwartier heeft zowel kenmerken van een villagebied als van een tuinwijk, waarbij de ruime lanen en groen tuinen als verbindende elementen een grote rol spelen in de beleving. In dit villagebied staan voornamelijk vrijstaande of in korte rijtjes aaneen gebouwde Amsterdamse School villa’s in ruime groene tuinen. De stedenbouwkundige opzet bestaat uit een ruime verkaveling met een gevarieerd stratenpatroon met assen, parkstroken met waterlopen en doorzichten.
De geschakelde villa met representatieve gevels is als eenheid met het buurhuis ontworpen. De rooilijn verspringt. De villa heeft een afwisselende en gedifferentieerde opbouw en heeft daarbij een representatieve begane grondlaag met hoge verdiepingshoogte. De villa is gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. Kenmerkend hierbij is het nadrukkelijke, steile dak met de uitgetimmerde overstekken en de horizontale accenten in de gevel. De detaillering is gevarieerd, zorgvuldig en fijn. Het materiaal- en kleurgebruik is overwegend traditioneel. De gevels zijn van baksteen met siermetselwerk. Het dak is gedekt met pannen. Het kleurgebruik is traditioneel. De kozijnen en ander houtwerk zijn in geschilderd in traditionele kleuren, donkergroen en wit.
Onze opdrachtgevers hebben de villa gekocht en wilden voor hun gezin een ruime woning met een modern interieur. Uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt. Maar aan de achterkant hebben we een bestaande jaren-vijftig-uitbouw kunnen omvormen naar een samenhangende eigentijdse uitbreiding. De zijgevels en uitkragende dakrand zijn bekleed met een verticale houtbekleding. Het daklicht en de vouwschuifpui zorgen voor veel licht op de begane grond.
De keuken is verplaatst en ligt nu centraal tussen een eetkamer aan de achtergevel en de woonkamer aan de voorkant. Tussen keuken en woonkamer is een wand met pui gemaakt. Een doorzichthaard in de wand geeft een extra doorkijk over en weer tussen beide ruimtes. In de naastliggende beuk zijn aanvullende en ondersteunende functies ondergebracht, zoals van voor naar achter: een werkkamer, de al bestaande entreehal, een tv-kamer en een bijkeuken.
Op de eerste verdieping zijn de wijzigingen in de lay-out relatief beperkt gebleven. Centraal liggen een nieuwe gezinsbadkamer en een apart toilet, met aan weerzijden aan de voorkant twee slaapkamers en aan de achterkant ook twee slaapkamers. Op de overloop is op een andere plek een nieuwe vaste trap gemaakt naar de tweede verdieping in de kap. Hier is de mastersuite gemaakt, compleet met inloopkast, eigen badruimte en een apart toilet. De kapconstructie is plaatselijk verstevigd en in het zicht gebracht. De kap is open gehouden en heeft een royale vrije hoogte. De woning is voorzien van een duurzame installatie naar advies van Projoule en luxe afwerking naar interieurontwerp van Huys ’91.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 580 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Knol de Jong
Project jaar: 2019
Foto’s: A. Knol
Voor een jong gezin ontwierpen wij deze landelijk moderne villa met bijzondere ruimtelijke elementen.
De kavel op het nieuwbouwproject De Klamp in Leeuwarden is in het beeldkwaliteitsplan aangemerkt als ‘special’. Dat betekent in dit plan dat er bijzondere aandacht gaat naar de expressie van de voorgevel. Andere belangrijke aandachtspunten in het beeldkwaliteitsplan zijn de kap, entree het metselwerk en de aanwezigheid van kleuraccenten. We verwerken deze uitgangspunten in ons ontwerp zonder
De voorgevel heeft veel diepte door het grote houten spant dat het zadeldak draagt. Het overstek is aan de voorzijde uitgerekt tot in een punt. Hiermee accentueren we de richting van de woning en de voorgevel. Als materiaal voor het dak stellen we vlakke pannen voor om een abstract en rustig beeld te creëren. De goot maken we inpandig, als eenvoudige onderbreking tussen de pannen met de hemelwaterafvoeren in de spouw. Op die manier werken we elementen die de compositie kunnen verstoren weg.
Het pad naar de entree hebben we aan de rechterzijde van de woning gesitueerd. Dit pad is bestraat in dezelfde steen als de woning en loopt als een loper naar de entree. Om de entree te creëren hebben we een volume uit de woning gesneden. Dit zorgt voor schaduwcontrast en contrast zorgt voor focus van aandacht. Deze visuele spanning wordt versterkt door aan de entree een contrastkleur, cortenstaal, te geven. Verlichting in de uitsnede zal dit nog eens versterken wanneer het donker wordt. Het huisnummer en de brievenkast zijn direct in het zicht. De entreedeur is weliswaar om de hoek, maar doordat de bezoeker geleid wordt naar de entree, is het geen verrassing dat de entreedeur zich daar bevindt. De voordeur heeft twee zijlichten, waardoor er al een kleine doorkijk is in de entree. De lamellen aan de langsgevel geven de entree wat meer privacy.
Er wordt in het beeldkwaliteitsplan gevraagd baksteen te gebruiken in verschillende verbanden. Teveel contrast zorgt voor een overspannen compositie, we kiezen daarom voor één kleur steen in verschillende verbanden. Op de begane grond brengen we een horizontale belijning in het metselwerk aan door een extra lang formaat te kiezen. De stootvoegen laten we en de horizontale voegen leggen we iets terug. Om de 5 lagen ligt er één steenlaag iets naar buiten, om het horizontale effect nog eens te versterken. Op de verdieping laten we het metselwerk juist als een vlak overkomen. We kiezen hier voor waalformaat steen in halfsteensverband. De voeg komt in het vlak en in dezelfde kleur als de steen.
We kiezen voor donker mangaan metselwerk. Als accentmateriaal kiezen we cortenstaal. Dit komt ter plaatse van de dakkapellen, in de voorgevel boven de kozijnen en ter plaatse van de entree. De kozijnen worden bronskleurig geschilderd.
De twee dakkapellen zorgen voor een mooie lichtinval in de keuken. De brug op de verdieping loopt dwars door de vide van de keuken. Deze verbindt de ouderslaapkamer met de andere ruimtes.
Status: In ontwikkeling
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 880 m²
Project jaar: 2019
Op een ideale plek in stad, direct aan het open vaarwater ligt deze bungalow uit de jaren ’70. De woning was gedateerd, sleets en hokkerig maar wel ruim met vijf slaapkamers naast een woonkamer en aparte keuken en een royale parkeerkelder onder het huis.
Keuken en eetkamer worden één ruime woonkeuken. Deze ruimte wordt vergroot door een patio bij de ruimte te betrekken. De nieuwe woonkeuken krijgt een praktische inrichting waarin veel meer mogelijkheden zijn voor interactie tussen de bewoners.
Aan het andere eind van de woning wordt van twee slaapkamers één hoofdslaapkamer gemaakt met eigen sanitair en een sauna. Er is een uitgang naar buiten met aansluitend een beschut overdekt buitenterras met jacuzzi.
De woning krijgt een modern en meer in de omgeving passend uiterlijk door het wit maken van het bestaande metselwerk, het zwart maken van bestaande en nieuwe kozijnen en het vervangen van de kapotte houten dakrand. Het resultaat is een fijne eigentijdse woning waar de bewoners nog lang met veel plezier kunnen wonen.
Op een locatie in Heerenveen met ruime regelgeving is deze heldere villa, voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen, gerealiseerd.
Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel.
In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen. Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant. Aan de afwerking van de woning is zichtbaar veel aandacht besteed.
Op de kopse kanten van het gebouw zijn de begane grond en de verdieping van vloer tot vloer van glas voorzien. Vanuit de slaapkamer kunnen de bewoners hier de zon elke ochtend zien opkomen. De bovenste verdieping steekt een stukje over, waardoor in de zomer voldoende schaduw op de begane grond ontstaat en de woning natuurlijk gekoeld wordt. Ook aan de zuidkant is met een luifel voorzien in schaduw. De grote pui biedt hier vanuit de open woonkeuken en de slaapkamers zicht op het nog groeiende landschap. Kleinere ramen omlijsten bijzondere elementen in de omgeving.
Het interieur van de woning is minstens zo eenduidig als de buitenkant. De verschillende ruimtes zijn volledig met elkaar verbonden door de binnenwanden los van de gevels te plaatsen. Grote vides tussen de slaapkamers op de verdieping geven een bijzondere ruimtelijkheid en een enorme helderheid aan de woning. Vanuit de zitruimte en de werkruimte is nu contact met de bovenverdieping en wordt je naar het hart van de woning geleid: de riante leefkeuken.
De lichtval in de woning voegt een extra dimensie toe, en de gaten in de gevouwen metalen gevel brengt lichtvoetigheid in de heldere opzet van deze moderne villa.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Holwierde, Nederland
Aannemer: Kloosterbouw, Heiligerlee
Constructeur: Hado Advies
Installatieadviseur: Projoule
Bouwmanagement: Vergnes Expertise
Perceeloppervlakte: 682 m²
Bruto inhoud: 670 m3
Project jaar: 2019
Vlak buiten Holwierde, een klein dorp in de Groningse gemeente Delfzijl, staat een rijtje van 4 boerderijwoningen. De bestemming van deze woningen is in de loop der jaren gewijzigd van agrarisch naar wonen. Door de gaswinning in de provincie hebben de woningen ernstige aardbevingsschade opgelopen. De woning van onze opdrachtgever moest daarom gesloopt worden. Onze opdrachtgever wilde nieuw bouwen, maar met behoud van de huidige schaal en sfeer. Wij hebben het ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek van de nieuw te bouwen schuurwoning verzorgd.
Deze Groningse boerderijwoning is op dezelfde plek herbouwd en wordt in dezelfde hoofdvorm terug gebouwd, onder één een lange kap, loodrecht op de straat. Daarnaast wordt de gevel weer gestuct en hebben we de houten topgevel terug laten komen. Daarmee past de woning naadloos in het straatbeeld. De constructie is aangepast op de eisen die aardbevingsbestendig bouwen met zich meebrengen. Desondanks kunnen we de houten gebintconstructie, die ook in de oude woning aanwezig was, terug kunnen laten komen.
Waar mogelijk hebben we ook nieuwe kwaliteit toegevoegd. Door nieuw te bouwen, kunnen we het gevelbeeld van de woning meer met elkaar in verhouding brengen. Daardoor straalt de gevel meer rust uit. De trapsgewijze verbreding en verlaging van de goot zijn nu bijvoorbeeld even groot en de gevelopeningen zijn op een beter afgestemde plek geplaatst.
De indeling is geoptimaliseerd voor de bewoners. Een grote leefkeuken met grote schuifpui voor meer lichtinval, een meer efficiënte badkamer, een handige bijkeuken. Hiermee is de woning helemaal gericht op toekomstig gebruik.
Daarnaast gebruiken we eigentijdse materialen. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een grote vlakke pan, wat het geheel veel strakker maakt. Verder is de woning onderhoudsarm, door kunststof bekleding en kozijnen. Ook is de nieuwe woning veel duurzamer. We hebben de woning super goed geïsoleerd door het stucwerk op een dikke laag isolatie op een al geïsoleerde houtskeletbouwwand aan te brengen. De woning is voorzien van een grondwarmtepomp en op de schuur liggen voldoende zonnepanelen om de woning van energie te voorzien.
Een geslaagd herbouwproject, waarbij het karakter van toen is gebruikt in een woning van nu én van de toekomst.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Follega, Nederland
Perceeloppervlakte: 2400 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Cornel
Constructeur: De Maren
Project jaar: 2019
Foto’s: Marcdefotograaf
De woning staat in een prachtige landelijke omgeving in Follega, gemeente De Fryske Marren. De bestaande jaren 80 woning was voor onze opdrachtgevers te klein en stond onvoldoende in contact met haar omgeving. We hebben een uitbreiding ontworpen met een volume loodrecht op de bestaande woning. De achterzijde opent zich naar het landschap, waardoor de bewoners kunnen genieten van een geweldig weids uitzicht. Ook aan de voorzijde van de woning zijn grote ramen ontworpen wat zorgt voor een mooie lichtinval in elke ruimte. De gevelbekleding van voorbewerkt, vergrijsd red cedar in combinatie met zink én aluminium kozijnen zorgen voor een natuurlijke uitstraling, maar ook voor een praktisch en onderhoudsarm huis.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Perceeloppervlakte: 840 m²
Aannemer: Agricola Bouw
Project jaar: 2019
Foto’s: Lautenbag Architectuur
Midden in het historische centrum van Hindeloopen staat deze 60-er jaren bungalow. Door de jaren heen is de woning uitgebreid met verschillende uitbouwen, zonder enige samenhang. Deze bungalow hebben we getransformeerd tot luchtig en sfeervol woonhuis met een prachtige lichtinval.
We hebben de woning visueel in tweeën opgedeeld. De bungalow hebben we opnieuw wit geschilderd. De bestaande drie uitbouwen hebben we met elkaar verbonden door ze te omsluiten met een rechthoekig volume bekleed met een contrasterende zwarte houten gevelbekleding.
Naast het upgraden van de verschijningsvorm was het de bedoeling om de woning uit te breiden. Echter door het ruimtelijke effect van een aantal ingrepen bleek meer woonoppervlak niet nodig te zijn.
Door het lage plafond voor het grootste deel te verwijderen en daklichten toe te voegen ontstond er een prettige luchtige en lichte ruimte. De serre is vernieuwd en bij de woonkamer getrokken door de scheidingswand te verwijderen. Zonlicht vanuit het zuidwesten door de serre zorgt nu voor een prachtige lichtinval tot in de woonkamer.
Het dak is aan de binnenzijde met hout bekleed, dat later in ‘whitewash’ is behandeld. Dit geeft warmte en sfeer aan elke ruimte en iedere ruimte is daardoor zichtbaar een deel van een groter geheel. De dubbelzijdige haard in het centrum van de woning geeft sfeer aan keuken, woonkamer en serre (eetkamer).
Status: In ontwikkeling
Initiatiefnemer: Ronald van der Zwaag (destadsmeubelmaker.nl)
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 60 m²
Project jaar: 2019
Projectteam: Bernardus Warenga, Jelle de Vries
In de Zuidlanden, een nieuw stadsdeel van Leeuwarden, wordt tussen de buurtschappen de Klamp en Techum ruimte vrijgemaakt voor de bouw van tien tiny houses waarvan Lautenbag Architectuur het ontwerp van één tiny house mocht voorzien. Het bijzondere aan het tiny house dat wij hebben ontworpen is het feit dat er een staalconstructie van de oude luchtverkeerstoren van vliegveld Eelde in is verwerkt.
Er is besloten om in het ontwerp de staalconstructie zo authentiek mogelijk toe te passen, wat inhoudt dat er zoveel mogelijk van de staalconstructie te zien moet zijn. Omdat er een dergelijk constructieonderdeel wordt toegepast op deze manier, is het een logische keuze om het thema hergebruik voor de gehele woning centraal te laten staan. Dit thema, circulair bouwen, wordt in eerste instantie geuit in de keuze voor de gevelbekleding: er zullen houtresten worden toegepast die reeds in het bezit zijn van de opdrachtgever. Ook zal deze lijn worden doorgetrokken in de afbouw van het interieur.
De zandkleurige houten gevelbekleding geeft in de onderbouw van de woning een mooi contrast met de donkergrijze kozijnen, die van bovenkant vloer tot onderkant plafond lopen. Enkele buitenwanden lopen op bewust gekozen plekken door om de privacy van de gebruikers te waarborgen, iets wat wenselijk is een tiny house. De glasvlakken echter, zijn zo gesitueerd dat de er in de woning van het vrije uitzicht tussen de buurtschappen Techum en de Klamp kan worden genoten, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy. Tevens zal er vanwege de toepassing van de grote glasvlakken de beleving in het tiny house als ruimtelijk worden ervaren, iets wat de kwaliteit van de woning zal bevorderen. De uitkragende dakrand, die tevens fungeert als vaste zonwering, zorgt samen met de sponningen tussen de verschillende bouwelementen voor een soepele overgang van onderbouw naar bovenbouw wat maakt dat de oude luchtverkeerstoren goed wordt opgenomen in de gehele compositie van het tiny house. De uitstekende buitenwanden lopen niet door tot aan de dakrand, waardoor er ruimte ontstaat tussen de dakrand en buitenmuur. Deze ruimte maakt dat de dakrand lijkt te zweven, iets wat het concept van het tiny house versterkt.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: It Heidenskip, Nederland
Aannemer: Agricola Bouw
Constructeur: De Maren
Perceeloppervlakte: 5500 m²
Bruto inhoud woongedeelte: 1000 m³
Projectjaar: 2018
Voor een gezin met 3 jonge kinderen hebben wij een droomhuis mogen ontwerpen in een oude stelpboerderij in It Heidenskip. De boerderij staat vrij in het land op een kavel van 5500 m2. Ruimtelijk wonen in een karakteristiek gebouw was de wens.
In elke ruimte wordt het karakter van de boerderij zoveel mogelijk behouden of juist weer zichtbaar gemaakt. Het balkenplafond in de woonkamer en lounge halen we weer naar voren. De luiken van de karakteristieke grote ramen worden gerestaureerd en teruggebracht. De bestaande klassieke kasten en schouw blijven behouden; een modern, warm interieur wordt hieraan toegevoegd. De keuken is de meest spectaculaire ruimte van de woning. Deze is gesitueerd in de oude stallen waar, vanwege de bestaande betonvloer, de vloer iets hoger ligt. De gevel is hier voorzien van oude stalruitjes. Voor een mooie lichtinval voegen we hier een grote schuifpui aan toe. In combinatie met een groot raam in de voorgevel en twee dakramen, zorgt dit voor een dynamisch lichtspel in de ruimte. De ruimte wordt met de woonkamer verbonden door middel van moderne stalen glasdeuren. De warme, houten gebinten in de vide van de hoge, lichte keuken zijn nu mooi zichtbaar en vormen een mooi contrast met de strakgestucte wanden en de gladde gietvloer in betongrijs.
Status: Gebouwd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Akkrum, Nederland
Aannemer: Bouwbedrijf De Jong & De Wal
Constructeur: De Maren
Perceeloppervlakte: 5230 m²
Bruto inhoud: 190 m3
Project jaar: 2018
Dit landhuis staat op een prachtige plek aan het water in het buitengebied van Akkrum. Aan de zuidzijde is een prachtig terras gesitueerd. De noordzijde van de tuin werd vrijwel niet gebruikt. Daarom kwam onze opdrachtgever met het idee om hier een uitbouw te realiseren voor een ‘wellness’. Een mooie toegevoegde waarde aan het woonprogramma.
We hebben de uitbouw vormgegeven als een lichtgrijze envelop, welke de ruimtes omsluit. De gevelbekleding daarbinnen is contrasterend antraciet. Een overstek was gewenst voor beschutting tegen de regen. Hieronder wordt nog een terras gerealiseerd en het terrein zal worden opgehoogd.
Met deze toevoeging aan de woning is ook direct de entree verruimd. De ruimtes zijn mooi licht door de grote (schuif) puien en een groot daklicht. Daarnaast is voor de binnenafwerkingen gekozen voor een licht grijze gietvloer, wit stucwerk en lichtgrijs beton ciré.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Workum, Nederland
Perceeloppervlakte: 544 m²
Bouw: In eigen beheer
Constructeur: De Maren
Project jaar: 2018
Foto’s: Lautenbag Architectuur
De woning aan de rand van Workum, heeft twee gezichten. De fraai gedetailleerde, maar donkere jaren ’30 woning is in het verlengde uitgebreid met een modern volume, voorzien van grote raampartijen en in contrasterend materiaal.
De jaren ’30 woning is gerenoveerd en verduurzaamd, met behoud van het originele karakter. De uitbreiding is modern en met veel aandacht voor detail vormgegeven. De nieuwe ruimtes zijn ruim en licht en vanuit de woonkeuken is er wijds uitzicht over de landerijen. De raampartij in de zuidgevel, gaat om de hoek in de westgevel om nog meer licht binnen te laten en maximaal uitzicht te genereren. De grote schuifpui verbindt de woning met de tuin.
Om het binnenklimaat goed te kunnen beheersen is deze pui voorzien van buitenzonwering in de vorm van horizontale lamellen met draadgeleiders van Luxaflex. De lamellen kunnen worden weggeschoven achter de houten gevelbekleding en zijn onzichtbaar wanneer ze niet in gebruik zijn. De lamellen zijn electrisch bedienbaar en de hoek is verstelbaar. Op deze manier kan de warmte desgewenst buiten gehouden worden zonder het uitzicht te hoeven missen.
Aan de noord- en westgevel hebben we ook een raam om de hoek geplaatst. De hoogte is afgestemd op zithoogte, waardoor er vanuit de ‘luie stoel’ uitzicht is op de waterpartij, waar de zwanen dagelijks hun baantjes trekken. Daarnaast biedt dit raam uitzicht op de straat met het landschap er achter, wat aan deze zijde ook echt de moeite waard is.
Deze uitbreiding waarmee het woonoppervlak meer dan verdubbeld is, biedt ruimte aan een ruime woonkeuken, luxe badkamer, twee slaapkamers en een grote bergzolder.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Constructeur: Ir. Bureau C.M. Linek
Bouw: In eigen beheer
Projectjaar: 2015
Foto’s: Folkert Bleeker en Marcdefotograaf
Deze kop-hals-romp villa ziet er eenvoudig uit, maar zit vol ruimtelijke en technische innovaties. De uitbreiding van een oude woning met een schuur verbindt veel meer dan alleen deze twee bouwdelen. De tuin, het landschap, het licht en de verschillende functies zijn een natuurlijk geheel geworden.
Het materiaalgebruik aan de buitenzijde is sober en verstrekt elk bouwdeel zijn eigen karakter. De schuur is bekleed met brede planken Red Cedar. Ze benadrukken de vorm van de ramen en dakkapellen ten volle. De uitbreiding is ingepakt in donker strekmetaal. Dit accentueert zijn vorm en geeft diepte aan de gevel: eenvoud en klasse. Het woonhuis heeft zijn eigen karakter behouden en wordt in de volgende fase verbouwd.
De uitbreiding -een minimalistische doos- biedt plaats aan een ruime entree, een woonkeuken en eetkamer. Ze baden in het licht en lopen nagenoeg naadloos over in het landschap door de enorme schuifpui. Het terugplaatsen van de kozijnen levert ‘s zomers genoeg schaduw en in de winter genoeg licht op. Sensorgestuurde screens zorgen daarnaast voor voldoende koelte in de zomer.
In de verbouwde schuur zijn naast een bed & breakfast ook de hoofdslaapkamer en badkamer te vinden. De dubbele verdiepingshoogte geeft een buitengewoon ruimtelijk gevoel en blijft tegelijkertijd ingetogen door materiaal- en kleurgebruik. Er zijn veel bijzondere elementen in de villa toegepast, zoals een gigantische taatsdeur bij de entree, een enorme schuifpui met weggewerkt kozijn en speciaal voor ons ontwikkelde buitenkozijnen bij de schuur. Bovendien is uitgebreid gebruik gemaakt van domotica.
Voor de pui en de kozijnen is maatwerk geleverd door lokale specialisten en ook voor de afwerking van de buitenkant en het interieur is met name lokaal naar oplossingen gezocht.
Klik hier voor een film van plaatsing van de mega schuifpui.
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Oude Bildtzijl, Nederland
Aannemer: Hofstra Bouw
Constructeur: De Maren
Project jaar: 2015
Foto’s: Marcdefotograaf
In Oudebildtzijl is een boerderij uit 1831 grondig door ons gerenoveerd en verbouwd. Het interieur van de bestaande woning en een riant deel van de schuur is volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Veel waardevolle elementen hebben een prominente plek gekregen in het nieuwe ontwerp. Zo zijn de eeuwenoude balken in het zicht gebleven en zorgen de dakramen voor een prachtige lichtval in de keuken en de entree. De doorzichten naar het hoge dak en het contrast van stucwerk, staal en glas met de bestaande elementen, geven een geweldige ruimtelijkheid en karakter aan de woning.
In de woonkeuken is een grote pui in de gevel geplaatst die de weilanden naar binnen haalt. De vides, de stalen deuren met glas en de mooie open trap verbinden de verschillende woonruimten speels met elkaar en zorgen voor mooie doorkijkjes. Het materiaalgebruik is eenvoudig en volledig afgestemd op het oorspronkelijke karakter van de boerderij. Toch is door verrassende combinaties, eigentijdse materiaaltoepassingen en spannende vloer-, dak- en gevelopeningen een prachtige ingetogen en karakteristieke woning ontstaan.
Dit leuke dijkhuisje in De Hoef wordt gerenoveerd en uitgebreid.
De bestaande uitbouw aan de achterzijde van de woning wordt gesloopt en vervangen door een nieuwe uitbouw met meer inhoud en meer licht. Daarnaast wordt de woning in zijn geheel verbreed. De woning wordt van binnen gereorganiseerd; er komt een ruime entree, knusse woonkamer en ruime lichte leefkeuken.Door het verlengen van de dakkapel en de uitbouw op de verdieping is ruimte voor drie grote slaapkamers en een ruime badkamer.
Het hoofdvolume wordt wit gestuukt en de aanbouw, qua vorm gelijk aan die van de buren, wordt in contrasterend grijs-bruin metselwerk uitgevoerd.
Status: Gebouwd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heerenveen, Nederland
Constructeur: Bureau 44
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Siebenga
Perceeloppervlakte: 580 m²
Bruto inhoud: 1005 m³
Project Jaar: 2010
Foto’s: Anne van der Woude/ Diana Lautenbag
Deze verrassende woning onderscheidt zich op het eerste gezicht vooral door de eigenzinnige uitbouw aan de voorzijde. Op het tweede gezicht valt het heldere en eigenwijze materiaalgebruik op. De stoere, stalen plint die de woning lijkt op te tillen, de grote, helderrode bakstenen die in tegelverband zijn gemetseld, de aluminium kaders in de uitbouw, de vlakke dakpannen en de fraaie aansluitingen: er is zichtbaar veel aandacht aan de uitvoering van de woning besteed.
Voorbij de voordeur wordt duidelijk dat niet alleen het stoere uiterlijk deze woning bijzonder maakt. De unieke indeling en de ruime lichtval zorgen voor een zeer prettige woonervaring. De leefruimte opent zich over de gehele breedte van de woning naar de tuin met een indrukwekkende glazen pui. Het terras lijkt te zweven en de luifel boven de pui zorgt voor een natuurlijke overgang naar de diepe tuin. De breedte van de woning zorgt ervoor dat de tuin optimaal gebruikt kan worden.
Naast een heel licht en ruimtelijk interieur levert de pui ook nog eens een flink lagere energierekening op en zorgt de luifel voor comfort in de zomer. Ook dit vinden we belangrijk. Het hoge niveau van deze woning is bereikt door een intensieve begeleiding tijdens de bouw en een mooie samenwerking tussen opdrachtgever, uitvoerende partijen en het ontwerpteam.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Stavoren, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Bruto inhoud: 640 m³
Project jaar: 2014
Energieneutraal en levensloop bestendig, dat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van deze sculpturale woning. Op deze landelijke locatie vlak buiten Stavoren, wilden de opdrachtgevers een woning met alle functies onder één dak, in één vorm. De plattegrond vouwt zich om de buitenruimte, waardoor de woning fungeert als windscherm. Het dak volgt de gewenste afmeting van de ruimtes door een aantal knikken te maken. De oriëntatie van de kavel, de gewenste functies en de organisatie van de functies in de woning hebben tezamen geleid tot de sculpturale vorm. De belangrijkste functies zijn op de begane grond gesitueerd. Een entresol biedt fantastisch uitzicht over de landerijen en achter de dijk zijn in de zomermaanden de zeilen van de boten op het IJsselmeer zichtbaar.
De compacte en hoogwaardig geïsoleerde woning wordt luchtdicht gebouwd en voorzien van een gecombineerd (aard)warmtepomp/ventilatiesysteem. Deze wordt van energie voorzien d.m.v. zonnepanelen. Daarnaast hebben we aan de zuidzijde een glazen uitstekend volume gemaakt, waar in de winter de hele dag zon voor warmte kan zorgen. In de zomer houdt het overstek in combinatie met zonwering de warmte buiten.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Jubbega, Nederland
Constructeur: ACB Adviesbureau Constructies Blaauw
Aannemer: Constructabouw
Perceeloppervlakte: 5000 m²
Project jaar: 2011
In Jubbega staat, in een groene tuin van 5000 m2, deze karakteristieke landelijke woning. De woning is in de jaren 70 door familie van de opdrachtgeefster zelf gebouwd. Logischerwijs wil de nieuwe bewoonster de woning graag met respect behandelen. Zij wil met een bescheiden uitbreiding de woning personaliseren en het contact met de prachtige groene tuin vergroten. Lautenbag Architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor deze uitbreiding.
Er is besloten om de bestaande keuken van de woning te vergroten, zodat ruimte wordt gecreëerd voor een grote keukentafel met uitzicht op de tuin. Doordat de woning al bestaat uit een aantal verschillende volumes, is gekozen om de toevoeging een bescheiden vorm te geven. Met de minimalistische detaillering en geordende gevelindeling is een rustig geheel gecreëerd. Het materiaal, hout, onderscheidt zich van de bestaande woning, maar overheerst niet door de natuurlijke kleurkeuze en de ordening. Door de grote openingen met openslaande deuren in de uitbreiding wordt de verbinding met de tuin vergroot.
Status: Gebouwd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Menaldum, Nederland
Constructeur: Bureau 44
Bouwbedrijf: Timmerbedrijf De Boer
Perceeloppervlakte: 1000 m²
Project jaar: 2010
Foto’s: Diana Lautenbag
Lautenbag Architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor de aanbouw van een particuliere woning te Menaldum. De uitbreiding van 30m2 met veranda vergroot de lichtinval van de woning en verbetert de relatie tussen de woning en de tuin. Met deze aanbouw is een aantrekkelijke verblijfsplek aan de woning toegevoegd. Met een eigen materialisatie en vormgeving is de uitbreiding echt een toevoeging aan de woning geworden. Door de minimalistiasche detaillering is de overgang binnen-buiten bijna niet aanwezig. ‘In deze ruimte voelt het alsof je buiten bent’, aldus onze tevreden opdrachtgever.
Status: In uitvoering
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Bakhuizen, Nederland
Aannemer: Zelfbouw
Perceeloppervlakte: 2210 m2
Projectjaar: 2013
Lautenbag Architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van een woning in Bakhuizen. Om de recent aangekochte woning passend te maken voor de nieuwe bewoners, moest de woonkamer worden vergroot. Daarnaast wilde onze opdrachtgever meer licht de woning en uitzicht op de tuin van ruim 2200 m2 en de daarachter liggende landerijen. Een slaapkamer op de begane grond maakt de woning levensloopbestendig.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Nij Altoenae, Nederland
Projectjaar: 2013
De woning met kantoor in Nij Altoenae wordt aan de achterzijde uitgebreid met een extra eet en zitkamer. Het kantoor krijgt een eigen entree aan de zijkant van de woning en er komt een nieuwe spreekkamer. Daarnaast komt er een aparte keuken en toilet in de uitbreiding en wordt de berging een stuk groter.
Het gebouw is over de diepte verdeeld in drie delen, waarvan de gevels en het dak een andere richting hebben. Deze geveldelen reflecteren het licht in een andere richting. Dit voorkomt dat de grote uitbreiding ten opzichte van de woning te massief overkomt. Door taps toelopende gevels en dak richting de bestaande woning wordt een mooie overgang van oud naar nieuw gecreëerd. De opdrachtgever had een duidelijke voorkeur voor een gevelbekleding van horizontale houten delen. Hiermee hebben we de omhulling bekleed. De uitgesneden delen in het gebouw, de entree de achtergevel en de pui in de zijgevel zijn contrasterend in antraciet bekleed.
Het dak ligt in de zuidwestrichting in een hoek van 30 graden. Het dak wordt geheel bekleed met zonnepanelen om de woning te voorzien van duurzame energie.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Projectjaar: 2013
Lautenbag Architectuur heeft de mooie opdracht deze schuur te verbouwen tot woonhuis. Het pand ligt op een prachtige locatie vlak buiten Hindeloopen. De bewoners krijgen fantastisch vrij uitzicht over het land en zien aan de horizon de rand van het mooie stadje Hindeloopen. De schuur heeft nu op de verdieping een beperkte mogelijkheid voor wonen. De huidige aanbouw van de woning is niet voor bewoning geschikt en is in slechte bouwkundige staat. Deze zal worden gesloopt en hier komt een nieuwe aanbouw voor in de plaats, waarbij de verdieping bij het woonoppervlak getrokken wordt.
Voor de uitbreiding wordt het maximaal te bouwen oppervlak binnen het bestemmingsplan gebruikt. De rechterzijgevel van de uitbreiding wordt vlak met de bestaande zijgevel geplaatst. Daardoor wordt optimaal vrije ruimte gecreëerd. Door het 8 meter brede volume ontstaat een mooie ruimte. Ter plaatse van de bestaande openslaande deuren, wordt het volume ingesneden met een scherpe hoek. Hierdoor kunnen de openslaande deuren gehandhaafd worden. Bijkomend voordeel is dat het aanliggende terras hierdoor meer beschut is. Aan de rechterzijgevel is op de verdieping een uitsnede gemaakt in dezelfde scherpe hoek. Ter plaatse van entree op de begane grond is ook een uitsnede gemaakt. De uitsneden zijn contrasterend wit met de donkerbruin/zwarte leien van de gevel en het dak.
Het terras aan de noordoost gevel is diep gemaakt, waardoor tot in de middag de zon op het terras schijnt. Aan de zuidzijde is een zonneterras, deze is echter niet beschut van wind. Op het inpandig balkon aan de noordwest zijde komt de avondzon. Door deze variatie aan buitenruimtes is er altijd een plek waar je buiten kan zitten.
Status: Schetsontwerp afgerond
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Mavis B.V.
Locatie: Lemmer, Nederland
Perceeloppervlakte: 600 m²
Project jaar: 2010
Het programma voor de vrijstaande woning in Lemmer vraagt om een tweedeling. Aan de west kant van de woning is het wonen gesitueerd en de oostelijke helft is kantoor, parkeren en berging. In het ontwerp is de tweedeling goed zichtbaar. De woning bestaat uit een rechthoek van twee verdiepingen. Hiervan zijn twee hoeken afgesneden, waardoor een vouw precies het midden van de woning markeert. Een aantal ruimtes aan de voorgevel zijn hierdoor niet loodrecht op de straat gericht, maar juist onder een hoek, wat zorgt voor een verder uitzicht. Aan de achterzijde is de schuine gevel juist gericht op de zon en de tuin. Het schuine dak met de nok in het midden, accentueert deze tweedeling nog eens.
De woning is gematerialiseerd in witte baksteen. Elke uitsnede is ontworpen in contrasterend zwart plaatmateriaal.
Het programma voor het uitbreiden van een particuliere woning in Bergum vroeg om een uitbouw van één laag met een slaapvertrek en badruimte. Het gebouw is bescheiden, maar stijlvol in vorm en materiaal; de plattegrond helder en eenvoudig. Het volume is van het woonvertrek af gekeerd en opent zich naar de tuin. Privacy van de uitbouw wordt hiermee gewaarborgd, maar openheid en licht voeren de boventoon in dit ontwerp
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hemelum, Nederland
Constructeur: Econstruct
Perceeloppervlakte: 1000 m²
Bruto inhoud: 300 m3
Projectjaar: 2010
Door de woning met 25 m2 te vergroten en efficiënter in te delen kan de woning goed als eengezinswoning functioneren. De woning wordt van buitenaf geïsoleerd. Daaromheen komt een nieuwe houten gevelbekleding. Met deze vergroting en nieuwe jas kan deze woning weer jaren mee.
Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Hindeloopen, Nederland
Perceeloppervlakte: 4300 m²
Project jaar: 2011
Rondom vrij uitzicht op het Friese landschap, koeien in de wei, op een steenworp afstand van het schilderachtige stadje Hindeloopen. Dat zijn de belangrijkste kwaliteiten van dit perceel van meer dan 4000 m2. Op dit perceel staat een klein huisje met een grote, voormalig agrarische, schuur. Hergebruik van de woning en schuur is een must voor de opdrachtgevers. De ontwerpopdracht is om beide gebouwen voor de opdrachtgever als woonhuis geschikt te maken.
In het ontwerp van het woonhuis is het bestaande volume van binnen gestript. Hierin krijgen de keuken en eetkamer plaats. In een contrasterend strakke uitbreiding wordt de zitkamer gesitueerd. Binnen is dit contrast duidelijk zichtbaar. Een overdekt terras wordt aan de zonzijde van de woning toegevoegd.
Van de schuur worden latere uitbreidingen verwijderd, zodat een abstracte basis ontstaat met een laag en een hoog deel. Hier omheen wordt een nieuwe schil geplaatst. In de nieuwe schil worden open en dicht opnieuw verdeeld, aan de hand van achterliggende functies en het zonlicht. De woon en eetkamer worden in het lage volume gesitueerd. Hierin komt geen verdiepingsvloer zodat de ruimtelijkheid van de schuur maximaal wordt ervaren. In het hoge volume worden de entree, keuken, bijkeuken en trap gesitueerd en op de verdieping de slaapkamers en badkamer.
Bent u geïnteresseerd?
Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient