Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland
Woonboerderij Dokkum, Friesland Woonboerderij Dokkum, Friesland

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Dokkum, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Van der Werff Dokkum B.V.
Installateur: Installatiebedrijf A. Geertsma
Interieur: Huys ’91
Project jaar: 2023
Foto’s: Marcdefotograaf

Bij binnenkomst in de nieuwe woonruimte van deze boerderij valt direct de openheid van de ruimte en het uitzicht op het omliggende landschap op. Deze ruimte baadt in natuurlijk licht, dat door grote ramen in de gevel en het dak naar binnen komt.
Deze stelpboerderij in de buurt van Dokkum is aan de binnenzijde volledig gerenoveerd. Karakteristieke elementen zoals de houten gebinten zijn versterkt en behouden. Indeling en oriëntatie zijn daarbij geheel veranderd. De eerdere deel en stallen aan de achterzijde zijn één grote leefruimte geworden. Deze ruimte biedt plaats aan de keuken, eetplek en lounge. De twee vides aan beide zijden van de ruimte markeren de specifieke plekken en versterken het gevoel van ruimtelijkheid en zijn een verwijzing naar de eerdere open ruimte van de deel en hooizolder. Zorgvuldig gepositioneerde gevelpuien geven de ruimte aan drie zijden zicht op het erf en het omliggende weidse Friese weidelandschap.
Naast de grote leefruimte zijn er op de begane grond twee ruime werkkamers, een mastersuite en facilitaire ruimten. De werkkamers bevinden zich in het voormalige woongedeelte aan de voorkant van de boerderij. De oude elementen zoals het balkenplafond en de keldertoegang zijn behouden gebleven. De mastersuite is compact, maar volledig uitgerust met een eigen badkamer en kleedkamer.
Op de verdieping zijn nog eens drie slaapkamers, een ruime gezinsbadkamer en een multifunctionele ruimte als speel- en sportkamer. De multifunctionele ruimte zit op de plaats van de eerdere hooizolder, tussen de gebinten, boven de grote leefruimte op de begane grond. De multifunctionele ruimte heeft grote ramen, zowel naar buiten als grenzend aan de vides waardoor er veel daglicht binnenkomt, maar er ook zicht is naar beneden op de woonkamer en keuken en vice versa.
Het erf rondom de boerderij is opnieuw ingericht. De nieuw gekozen beplanting is karakteristiek voor het Friese boerenerf. Verschillende terrassen sluiten perfect aan op de gewenste buitenactiviteiten en juiste zonnestand. Meerdere doorkijkjes door de omringende boomwal geven zicht op het dorp en de weidse groene velden.

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Schildwolde, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Siebenga
Installateur: Pot Slochteren
Constructeur: Hado
Project jaar: 2022
Foto’s: Marcdefotograaf

Op een vrije kavel aan de rand van een park in lintdorp Schildwolde, is deze bijzondere ruimtelijke woning met drie vides gerealiseerd.

De bescheiden hoogte en de karakteristieke rode baksteen geven de woning een ingetogen karakter; deze voegt zich mooi in de straat. De contrasterende zwarte houten kopgevels met de lichte aluminium kaders springen er uit.

Door de ingetogen uitstraling verrast de grote ruimtelijkheid en het licht dat van verschillende zijden de woning binnen valt des te meer. De bijzondere eiken trap met glazen balustrade is in de hoge entree een fraaie blikvanger. De grote glazen puien en vides verbinden de ruimtes met elkaar en zorgen voor mooie zichtlijnen. De grote schuifpui in de keuken zorgt voor veel licht en maximaal uitzicht op de tuin. De iets hoger geplaatste grote ramen in de woonkamer zorgen naast veel licht ook voor voldoende privacy. In de vides komt van boven licht door de hoog geplaatste daklichten.

Schildwolde ligt in de gemeente Midden Groningen, midden in het aardbevingsgebied.  Dit betekent dat er extra aandacht is besteed aan de constructie van de woning. In de woning is dat door de grote ruimtelijkheid niet voelbaar.

Vredeman de Vriesprijs nominatie

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Wonen Noordwest Friesland
Locatie: Hallum
Aannemer: Kolthof Bouwbedrijf
Installatieadviseur: Projoule
Constructeur: Projectengineering Castelein
Projectjaar: 2019-2021

Het van rijkswege beschermde dorpsgezicht in Hallum heeft een unieke sfeer. Op de terp zijn alle woningen verschillend, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. Dit wordt het meest duidelijk rondom de kerk. De geschakelde woningen van Wonen Noordwest Friesland zijn verouderd en niet passend bij de structuur van de terp. Veertien van deze woningen zullen gesloopt worden. Tien woningen in de vorm van vijf twee-onder-een-kappers worden nieuw gebouwd. Waarvan acht eengezinswoningen en twee levensloopbestendige woningen. We hebben een ontwerp gemaakt van een moderne dorpswoning die qua schaal en vorm naadloos past binnen de bestaande bebouwing en juist geen projectmatige uitstraling heeft.

Iedere plek en situering is uniek in het stedenbouwbouwkundig plan. Recht doend aan de stedenbouwkundige structuur van de terp (rondgaand en radialen). Desondanks hebben we toch gezocht naar een zekere gemeenschappelijke vorm en uitstraling. Waardoor er een rustig straatbeeld ontstaat en de woningen betaalbaar blijven. Alle vijf twee-onder-een-kappers hebben in de basis dezelfde constructieve bouwopzet. Die hoofdopzet biedt ruimte aan eengezinswoningen, maar juist ook aan de levensloopgeschikte woning. Deze laatste hebben op de begane grond een uitbouw.

Elke twee-onder-een-kapper grenst met één zijkant aan het openbaar gebied en heeft aan die zijkant vrij zicht op de omgeving. Dit is in het ontwerp gebruikt en benadrukt door een duidelijke kopgevel met raamopeningen en accenten. Alle overige gevels van de woningen hebben een (lage) gootlijn.

We kiezen voor plastiek in de gevel waarbij de raamopeningen diep in de gevel liggen. De dagkant van de gevelopening worden bekleed met een lichtkleurig materiaal. De bijzondere kopgevel krijgt een extra verbijzondering door de profilering in het metselwerk. In het metselwerk zijn verticale randen aangebracht, de kop van de stenen steekt hier uit. Materialen in de gevel van de woningen sluiten aan op in de omgeving gebruikte materialen. Op de terp van Hallum zijn dat vrijwel overal baksteen metselwerk en keramische dakpannen.

Wij denken met dit ontwerp een passend voorstel te doen welke de structuur en het rijksbeschermde dorpsgezicht van de terp van Hallum zal versterken.

Deze groene woning draagt met haar begroeide gevel en groendak bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit, maar dat is niet het enige duurzame aan dit huis!

Situatie: De woning aan de zuidoostzijde van Balk, ligt in een nieuw plan voor 7 vrijstaande woningen. Ons is gevraagd om een plan te maken voor een duurzame en levensloopbestendige woning. De kavel van 1068 m2 is volledig omgeven door andere percelen en zal niet direct te zien zijn vanaf de openbare weg. Door de oprit van ca 30m lang en de te realiseren binnentuin ontstaat er een afgesloten geheel. Het nieuwe huis, wordt binnen het bouwvlak gebouwd in noordwest-zuidoost richting. Deze situering zorgt voor privacy in de ruime tuin aan de noordwestzijde.

Ontwerp: Wij hebben een bescheiden woning ontworpen met een betonkelder. De begane grondvloer is 1 m is opgetild ten opzichte van het maaiveld, zodat er voldoende licht en lucht de ruimtes kan betreden. De kelder loopt buiten over in een betonterras, dat als een podium fungeert voor de lichtere opbouw. De woning heeft een overstekend lessenaarsdak. De entree is in het midden van het huis. Links van de woning, aan de westzijde is een overdekt terras. Deze hebben we afgeschermd voor privacy door de voorgevel als een schijf voor het terras langs te laten lopen.

Materiaal: De opdrachtgever heeft net als ons hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De voorgevel van de woning hebben we ontworpen als groene begroeide gevel die voor de isolatieschil staat. Dit zorgt ervoor dat de constructie minder opwarmt. Achter de begroeide gevel komt een gerecyclede stalen gevelbekleding. De rechter zijgevel en het dichte deel van de achtergevel hebben we bekleed met (duurzaam) hout, verticaal gericht. De dakconstructie is in hout. Daar bovenop hebben we een extensief groendak ontworpen. Het toevoegen van groen aan de woning draagt op diverse vlakken bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit. Op de overstekken komen zonnepanelen. Ook de betonkelder draagt bij aan duurzaamheid van de woning. De ruimtes in de kelder blijven beter op temperatuur en hebben dus minder energie nodig om te verwarmen of te koelen. De zuidwestgevel heeft een groot overstek, dat als natuurlijke zonwering fungeert in de zomer. De noordwest gevel is voorzien van veel glas. Aan de noordkant komt veel licht binnen, maar weinig warmte. Tenslotte wordt er een grondwarmtepomp toegepast.

Moderne architectuur Nederland
Moderne architectuur Nederland Moderne architectuur Nederland
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard
De Draai Heerhugowaard De Draai Heerhugowaard
Moderne stadsvilla's Moderne stadsvilla's
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Meacasa
Locatie: Heerhugowaard, Nederland
Projectjaar: 2017

Voor projectontwikkelaar Meacasa ontwerpen wij 55 woningen in het nieuwbouwplan De Draai in Heerhugowaard. De komende jaren worden hier 2700 woningen gerealiseerd. Ons plan wordt één van de ‘specials’. Deze specials staan als landmarks tussen de kleinschalige ‘losse verkaveling. Het zijn compacte woonbuurten met een hogere gemiddelde woningdichtheid.

Het bouwblok heeft een strak metselwerk kader van een tuinmuur samen met drielaagse woningen met het platte dak en groene hagen. Zowel de kleur baksteen van de omkadering van het blok als de vormentaal maken het blok als geheel herkenbaar. De openingen in de muur en terugliggingen in de gevel van de woningen met plat dak corresponderen met elkaar. De gaten in de muur zijn gevuld met groen. Dit groen wordt verder in het blok toegepast als begrenzing van de tuinen. Er wordt hoge begrenzing toegepast d.m.v. gaashekken met begroeïng en lage begrenzing d.m.v. groene heggen.

Alle woningblokken hebben een doorgaande horizontale dakrand of goot. Bovendien hebben ze allemaal de terugliggingen en dezelfde twee metselverbanden. Het lange blok, blok 6, heeft een andere gevelverdeling, maar is wel duidelijk van dezelfde ‘familie’. Dit blok is vanaf verschillende zijden zichtbaar. Deze kleine variatie geeft binnen de eenheid diversiteit aan het geheel. De woningen binnen het blok zijn van dezelfde orde. Ze hebben allemaal schilddaken en duidelijk aanwezige dakranden. Daarnaast hebben ze een lichtere kleur steen, in dezelfde tint als de randen van het blok.

Binnen het blok willen we één soort bestrating toepassen in combinatie met grind in verschillede verhoudingen uitgevoerd. De parkeerplekken moeten herkenbaar worden d.m.v. verdichte bestrating. In het groene binnengebied kunnen ‘shortcuts’ worden gemaakt middels paden met meer open bestrating, dus meer grind. Bankjes worden ook in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de bestrating.

De woningen zijn een eenheid, ze hebben duidelijk gemeenschappelijke kenmerken.

1: Blokken hebben een duidelijk horizontaal volume. Dit wordt benadrukt door de ongelede daken en goten, het gebruik van één materiaal en één kleur per gebouw.

2: Verticale geleding woningen. Woningen worden enkel onderscheiden door het ritme van de kozijnen en terugliggingen.

3: Grote glasvlakken. Op de begane grond zijn de openingen groter, hiermee krijgt de gevel meer hiërarchie. Door middel van de terugliggingen lijken de openingen groter.

4: Steenachtig materiaal. Geen hout of plaatmateriaal.

5: Er zijn verbijzonderingen d.m.v. ornamenten boven entree en twee verschillende metselverbanden.

De terugliggingen in de gevel geven de gevel diepte en dynamiek. Door schaduwwerking is het ritme in de gevel duidelijk aanwezig. Zonlicht laat de schaduw over het gebouw steeds veranderen. De terugliggingen worden benadrukt door het tegelverband metselwerk.

architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte

 

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Oranjewoud, Nederland
Perceeloppervlakte: 1995 m²
Aannemer: De Bouwhorst
Installateur: Sikma installatie Sneek
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Projoule
Project jaar: 2021
Foto’s: Jaro van Meerten, Marcdefotograaf

Het rijksmonumentale pand ‘Klemburg’ staat op een perceel van bijna 2000 m2 aan de bosrand van Oranjewoud. Volgens de omschrijving in het monumentenregister was het waarschijnlijk het tuinmanshuis van het landgoed Klemburg. Het pand met karakteristieke trapgevel, is rond 1795 gebouwd en is inmiddels sinds een aantal jaren in gebruik als kantoor.

Onze opdrachtgevers wilden een duurzame en toekomstbestendige nieuwbouwwoning realiseren, die zou passen bij het monument. Het bestemmingsplan bood ruimte voor een ruime woning. We hebben een schuurvilla ontworpen met een bescheiden voorgevel in detail en materiaal, die qua schaal goed in verhouding staat tot het monument.

De villa is in de lengte achter het monument geplaatst. Vanaf de straat zie je een vrij dichte voorgevel, waar achter de horizontale bekleding de garage is gesitueerd. Wanneer je voorbij het monument bent, is er vanuit de tuin een weids uitzicht over het land. Pas daar wordt duidelijk dat de villa een behoorlijke diepte en inhoud heeft. De entree van de woning is hier gesitueerd.

Binnen is de woning verrassend licht. De achterzijde van de woning is grotendeels opengewerkt. De woonkamer heeft een grote vide waarbij ook licht van boven naar binnen valt. Naast een leefkeuken is er op de begane grond ruimte voor een slaapkamer met inloopkast en een badkamer en suite. Op de verdieping zijn nog drie slaapkamers, en een ruime badkamer. Hier is ook de grootste verrassing van het huis, de entresol, waar een kleine vleugelpiano is geplaatst. Van hieruit is er een prachtig vergezicht over de landerijen, dat als schilderij wordt omkaderd door het kozijn.

De gevel is bekleed met thermo essen. Dit duurzame hout heeft een mooie vlam, die je goed ziet wanneer je dichterbij komt. Voor de begane grond hebben we verticale latten toegepast, dat veel schaduwwerking heeft, op de verdieping hebben we juist vlakke planken toegepast. Deze verdeling zorgt voor een mooie horizontale lijn die de lengte van de villa accentueert.

Gepubliceerd in The Art Of Living 

 

Wommels wonen in een school

 

Status: Afgerond
Opdrachtgever: Friso Bouwgroep
Locatie: Wommels, Nederland
Projectteam: Bernardus Warenga, Eddie Vermeij, Diana Lautenbag, Sabine Bodingius
Projectjaar: 2021

In samenwerking met Friso Bouwgroep deden we mee met de aanbesteding voor de herbestemming van het karakteristieke schoolgebouw en het terrein van het Bogerman College in Wommels. We maakten een plan voor de transformatie van het schoolgebouw naar 10 appartementen en de nieuwbouw van 10 re-montabele woningen op het achter terrein. We zijn met dit plan op de tweede plek gekomen, in de tweede en laatste selectieronde. We zijn erg trots op ons plan en op de samenwerking met Friso Bouwgroep.

Het Schoolgebouw
Het voormalige schoolgebouw wordt herbestemd naar een woonbestemming voor de doelgroep starters (leeftijd 18-35). Er worden tien betaalbare huurappartementen in het bestaande gebouw gerealiseerd. In principe wordt er per voormalig klaslokaal één appartement gerealiseerd. Door het slim combineren van verschillende functies in hoge en lage ruimtes kan elk twee-kamerappartement gebruikt worden als een drie-kamerappartement en is hiermee voor elke bewoner de indeling flexibel en toekomstbestendig.
Door het in ere herstellen van de kozijnverdeling en het terug brengen van de oude dakkapelletjes van het voormalige schoolgebouw, wordt de originele karakteristiek van het gebouw en versterkt. Met de dakkapelletjes wordt daarnaast meer daglichttoetreding gerealiseerd. Tevens voegt het gebouw zich hiermee bij de identiteit van de omgeving.
Het voormalige schoolgebouw wordt aan de achterzijde op de eerste verdieping uitgebreid met een moderne ruimte: “Het Lokaal”. Het Lokaal biedt flexwerkplekken voor alle bewoners van Het Schoolgebouw.

De Boomgaard
Op het achterliggende terrein, “De Boomgaard”, worden zes lokalen en een gymzaal gesloopt, zodat er plek is voor nieuwbouw. Hiervoor worden tien koopwoningen volgens een modulair groeimodel ontworpen. De gebruiker kan zelf bepalen hoeveel ruimte benodigd is en al dan (nog) niet de woning uitbreiden. Tevens zijn de bewoners van De Boomgaard welkom om een flexwerkplek te reserveren in Het Lokaal in Het Schoolgebouw.

Circulair en duurzaam bouwen
De doelstelling is de belasting op het milieu zo laag mogelijk te houden, zowel tijdens de bouw, gedurende het gebruik, maar ook na afloop van de levensduur van het gebouw. Dit vraagt om een zorg­vuldige keuze van de toe te passen materialen en veel aandacht voor de circulariteit van de gebouwonderdelen. Zo wordt er minimaal beton (enkel voor de fundering, indien nodig) gebruikt in de bouw en is elke woning dankzij een slimme houten (HSB) constructie remontabel ontworpen. Een toekomstbestendig gebouw is eenvoudig aan te passen aan veranderende gebruikswensen of functies. En remontabel bouwen maakt het verplaatsen, veranderen of hergebruiken van bouwdelen veel eenvoudiger. In feite gelden hierbij nog steeds de principes van het voormalige overheidsprogramma Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). Elke basis woning bestaat uit drie HSB-modules van 2,50 m. Deze is aan de achterzijde uitbreidbaar met één module extra. Daarnaast kan de gebruiker tevens kiezen voor een extra erker aan de voorzijde. Het idee is, om van elke woning een materialenpaspoort aan te maken en in het Madaster op te nemen. Hierin zou onder andere de volgende materialisatie van de nieuwbouw gedocumenteerd kunnen worden:

– RVS schroefpalen
– Casco+vloer: Playwood Block Building HSB
– Gevel-/dakbedekking: Ecocolor golfplaat donkergrijs
– Houten buitenkozijn met triple glas
– Isolatie celluliose

De tien koopwoningen zijn eenvoudig te demonteren, wat betekent dat het tot de mogelijkheid behoort het gebouw op een andere plek in zijn geheel terug te bouwen. In de materiaalkeuze is er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, zo is de oude gymzaalvloer verzaagd en gebruikt voor de gevelbekleding. Onderzocht zal worden op welke wijze de gymtoestellen en aanverwante onderdelen herbestemd kunnen worden. Op deze wijze wordt er een knipoog gemaakt naar de historie van het terrein.

Installaties
Het Schoolgebouw behoudt zoveel mogelijk zijn karakteristiek. Aan de achterzijde van Het Schoolgebouw is er voldoende ruimte om op het platte dak van Het Lokaal (de uitbreiding) PV-panelen te plaatsen om te voorzien in elektriciteit. Wat betreft de energiehuishouding zijn de koopwoningen geheel zelfvoor­zienend. Er is geen gasaansluiting, elektriciteit wordt opgewekt met behulp van PV-panelen en de luchtverwarming en koeling geschiedt d.m.v. luchtwarmtepompen die verdekt zijn opgesteld in de naastge­legen fietsenstalling.

 

Nieuwbouwwoning Prefab
Transformatie winkelpand Transformatie winkelpand
Nieuwbouw villa Vrouwenparochie Nieuwbouw villa Vrouwenparochie
verbouw woonboerderij Friesland verbouw woonboerderij Friesland

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Nij Altoenae, Nederland
Perceeloppervlakte: 580 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Van der Meer
Project jaar: 2022
Foto’s: Lautenbag Architectuur

Aan de rand van Nij Altoenae, in de nieuwste uitbreiding van het dorp op een nieuwbouwkavel met vrij uitzicht, is deze nieuwbouwwoning gebouwd. Het exterieur heeft een moderne uitstraling met een mooie combinatie van warme materialen. Het spectaculair grote overstek, dat het terras aan de achterzijde overkapt, wordt gedragen door een robuust houten spant.

Villa exterieur
Villa exterieur Villa exterieur
Villa exterieur Villa exterieur
Villa exterieur Villa exterieur
Villa exterieur Villa exterieur
Villa interieur Villa interieur
Villa interieur Villa interieur
Villa interieur Villa interieur
Villa interieur Villa interieur
Villa interieur Villa interieur

Aan de oostzijde van Vrouwenparochie, direct achter de bebouwing aan de Waling Dijkstrastraat ligt een oud boerenerf. Het erf is nu leeg. In 2018 zijn de schuur en het voorhuis van de boerderij afgebrand. De gedeeltelijke boomsingel rondom het erf is behouden. De afgebrande boerderij was een karakteristieke Bildtse boerderij, een zogenaamde winkelhaakboerderij of hoekplaats. Typerend voor dit Bildtse boerderijtype is dat het voorhuis dwars en naast de schuur staat, een boerderijtype dat uitsluitend en in grote getale in het Bildt zou voorkomen.

Het oorspronkelijke boerenerf ligt aan de trekvaart tussen Vrouwenparochie en Vrouwbuurstermolen. Tussen trekvaart en doorgaande weg heeft het dorp zich als lintbebouwing uitgebreid. In de bebouwing is een doorsteek voor een toegangsweg naar de boerderij. Deze weg liep eerder door voor de boerderij langs naar bebouwing westelijk van het boerenerf. Deze bebouwing wordt inmiddels vanaf een andere kant ontsloten. De toegangsweg is nu uitsluitend voor het boerderijperceel.

Het nieuwe huis heeft een groot grondvlak en volume en is daarmee in verhouding passend op deze historische boerderijplaats. Het volume ligt in dezelfde richting als de eerdere boerderijbebouwing. Dit is nagenoeg de noord-zuidrichting. Deze richting komt overeen met de richting van andere vrijstaande bebouwing rondom het bebouwingslint van de Waling Dijkstrastraat.

De nieuwe woning ligt op de oostelijke helft van het perceel. Het grote erf blijft een geheel, maar wordt wel ruimtelijk onderverdeeld. Het langgerekte volume van het woonhuis definieert verschillende plekken. Het voorgebied is een voortuin. Dit is de benaderingszijde voor alle verkeer. De verharde voorplaats geeft toegang tot de woning en garage, maar is ook parkeerplaats voor bezoekers. De zuidoosthoek wordt groen ingericht met lage tot halfhoge begroeiing als zichtafscherming tussen het woonhuis en de woningen direct aan de overzijde van de trekvaart.

Een bestaande rij populieren midden op het terrein geeft aanleiding om het erf in tweeën te delen. Het deel aan de westzijde heeft de meeste bestaande bomen en grenst aan bebouwde buurpercelen. Door de boomsingels hier verder te verdichten wordt voldoende privacy gecreëerd en ontstaat een meer besloten ruimte op het eigen erf. De inrichting van het groen kan in deze ‘kamer’ los en extensief zijn. De oostzijde van het erf heeft geen boomsingel, maar is juist open naar het naastliggende land en de verderop gelegen de boerderij, Beide boerderijplaatsen en de tussengelegen akker zijn een herkenbare eenheid ten opzichte van het aangrenzende lagergelegen land.

Het weidse uitzicht vanaf de noordoosthoek van het erf op de omgeving blijft behouden. De groeninrichting voor dit gedeelte blijft open en laag waardoor het uitzicht ook vanuit de net iets hoger gelegen woning te beleven is. De structuur van het groen met hagen en begroeiingsclusters is laag tot halfhoog waardoor er zicht op omgeving is, maar ook beschutting waar nodig.

De woning is een bungalow. Alle ruimtes bevinden zich op één niveau. De woning is daarmee levensloopbestendig en voldoet daarmee in een dringende woningbehoefte op het platteland.  Programmatisch volgt de woning de eerdere boerderij. Facilitaire functies, garage en bergruimte, liggen aan de zuidzijde. De feitelijke woonruimtes liggen aan de noordkant, aan de kant met het vrije uitzicht. De belangrijkste woonruimte is een grote woonkamer en eetkeuken. Deze ruimte heeft een open indeling met glazen gevels aan drie zijden. De ruimte heeft daarmee uitzicht rondom op de voor- en achtertuin en de omgeving. Deze openheid maakt ook doorzichten door het huis mogelijk. Het vloerpeil in de woning ligt hoger dan het maaiveld. Een hoger kijkpunt versterkt het uitzicht op de omgeving. Het uitzicht is niet alleen vrij onbelemmerd uitzicht, maar ook uitzicht over hagen en beplanting en tussen bomen door.

De gevels van de woning zijn horizontaal met een invulling van verticaal gerichte onderdelen. Er is een duidelijke verticale geleding. Dakrand en vloerrand springen hierin naar voren. De dakrand is een nadrukkelijke daklijst, de vloerrand een nadrukkelijke plint, beide zijn licht van kleur. De invulling daartussen ligt terug en heeft een horizontale verdeling in open en gesloten delen. Gesloten delen hebben een houtachtige uitstraling. De open delen zijn donkere kozijnen met glas. De woning lijkt te zweven doordat de vloerrand los is van het maaiveld. Door de bekleding van de vloerrand vrij te houden van het maaiveld wordt deze niet overwoekerd door begroeiing en blijft deze continu de zelfde hoogte omdat schommelingen in het maaiveld in de maat tussen vloerrand en maaiveld worden opgevangen.

Architectonisch ontwerp sportclubgebouw Deinum

Status: Niet gebouwd
Opdrachtgever: Jorritsma Bouw
Locatie: Deinum, Nederland
Constructeur: Projectengineering H. Castelein B.V.
Project jaar: 2015

Context

Waar bij Deinum tot voor kort het autoverkeer tussen Leeuwarden en Bolsward over de Westergoaweg reed ontstaat straks een nieuwe dorpsrand. De aanleg van de Haak om Leeuwarden heeft het weggedeelte bij Deinum overbodig gemaakt waardoor dit wegtracé kan worden weggehaald. Hiermee krijgt het dorp nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor wonen, sport en recreatie. De dorpsbewoners kijken hier naar uit want Deinum werd niet alleen aan de oostzijde begrensd, ook aan de noord- en zuidzijde wordt het dorp nog steeds afgebakend door het Van Harinxmakanaal en het spoor.

Deinum heeft een aantal kleine sportverenigingen. Deze maken nu onder meer gebruik van een sportterrein aan de noordoostkant van het dorp. Dit sportterrein voldoet niet meer. De velden zijn te nat, er zijn te weinig velden, er is geen parkeergelegenheid en de gebouwen zijn verouderd en te klein.
Een viertal sportverenigingen organiseren zich tot één omnivereniging. Dit zijn de kaatsvereniging DTD (De Trije Doarpen), de voetbalvereniging VV Sparta’59, de korfbalvereniging TDK (Troch De Koer) en vereniging voor volleybal en anderen sporten Sport & Spel.
De nieuwe omnivereniging zal straks gebruik maken van een nieuw sportcomplex aan It Holt. Dit nieuwe sportcomplex wordt aangelegd bovenop het voormalige wegtracé van de Westergoaweg. Het complex wordt ontsloten aan de zijde van It Holt, een weg die doorloopt als belangrijkste ontsluitingsweg van het dorp en doorgaande straat naar de oude dorpskern.

Gebouw en locatie

De nieuwe kleed- en clubaccommodatie ligt centraal op het nieuwe sportcomplex. Direct rondom het gebouw liggen alle velden: een kaatsveld, een kunstgras korfbalveld, een kunstgras voetbalveld, een evenemententerrein en een tweede voetbalveld. De alzijdigheid van het gebouw is een belangrijk uitgangspunt. Vanuit het gebouw, en dan met name vanuit de horecaruimte zijn alle velden zichtbaar.
Naast zichtbaarheid van de velden vanuit het gebouw is ook een efficiënte routing van en naar de velden van belang. De in- en uitgang voor sporters sluit direct aan op de route naar de velden. De directe nabijheid van de buitenberging met trainings- en wedstrijdmaterialen is hierbij essentieel. In de buitenberging is daarnaast ook ruimte voor het onderhoudsmaterieel. Hiervoor is de toegang bewust aan de zijde van de grasvelden gesitueerd, deze velden hebben nu eenmaal het meeste onderhoud nodig.
De hoofdentree van het gebouw is direct zichtbaar vanaf de belangrijkste toegang tot het sportcomplex. Deze toegang sluit ook aan op een route voor gemotoriseerd verkeer langs de zuidzijde van het gebouw. Aan deze route liggen de ruimtes die afhankelijk zijn van vuilnisophaaldiensten en bevoorradings- en calamiteitenverkeer.
De spelersgang kan aan de zijde van de hoofdentree worden afgesloten. De kleed- en wasruimtes zijn vanaf de veldzijde dan nog wel bereikbaar. Met deze afsluitmogelijkheid kan het gebouw ook in een beperkte openstelling  functioneren. Op drukke wedstrijddagen in het weekend zal dat niet nodig zijn. Maar bijvoorbeeld op doordeweekse avonden wanneer er geen bezetting en toezicht in de horecaruimte is, kunnen trainingen toch doorgaan. Omdat de teams dan een beperkte toegang tot alleen de kleed- en wasruimtes krijgen.

Gebouw en uitstraling

Het programma van eisen kiest voor het situeren van de kleed- en wasruimtes op de begane grond. De horeca, het feitelijke clubgedeelte bevindt zich op de verdieping. Deze programmatische verdeling leidt al gauw tot een gebouw met gesloten gevels op de begane grond en gevels met relatief veel beglazing op de verdieping. In het plan wordt dit onderscheid verder versterkt door gebruik van verschillende gevelmaterialen en kleuren voor begane grond en verdieping. De begane grond heeft een bakstenen gevel in een roodbruine kleurstelling. Een bakstenen gevel behoeft amper onderhoud, is nauwelijks te vernielen en is vriendelijk en warm qua uitstraling. Op de verdieping wordt een donkere metalen gevelbeplating toegepast. Dit materiaal is licht van gewicht en heeft ook geen onderhoud nodig.
Met deze materiaal- en kleurkeuze krijgt het gebouw de gevraagde sobere functionele uitstraling. Een uitstraling die terughoudend is ten opzichte van het omliggende landschap. Accenten in kleur en vorm maken het gebouw bijzonder en karakteristiek. Zo is de dakrand boven de doorgaande glasgevel van de horecaruimte verbreed tot een kleine luifel en zijn de kozijnen en dagkanten bij de hoofdentree en op de verdieping wit van kleur, hierdoor steken deze extra af tegen de omliggende donkere gevel waardoor deze belangrijke gevelopeningen van het gebouw extra nadruk krijgen.
Anders dan het exterieur kan het interieur meer uitgesproken zijn. Materiaal en kleurgebruik kunnen het karakter en de eigenheid van de nieuwe omnivereniging onderstrepen. Op de begane grond krijgt de gietvloer een uitgesproken kleur als belangrijk kleuraccent tussen de daar alom aanwezig beton- en steenachtige materialen. Op de verdieping en vooral in de horeca is een meer kalme en ontspannen uitstraling op zijn plaats. Warme kleuren en de toepassing van hout in meubilair en op de wand achter de bar ondersteunen deze sfeer.

TOEKOMST

In het plan is nadrukkelijk rekening gehouden met de eventuele toekomstige realisatie van een sportzaal. Deze wordt aan de westzijde, de zijde van het evenemententerrein tegen het clubhuis gebouwd. Met eenvoudige interne aanpassingen kan deze sportzaal direct vanuit de huidige hoofdentree worden ontsloten. Een extra toegang is dus niet nodig. Vanuit de horeca- en bestuursruimte is (toe-)zicht in de sportzaal mogelijk. De techniekruimte is aangrenzend waardoor bestaande installaties direct kunnen worden aangesloten op die in de nieuwe sportzaal.
In het plan zijn nu twee kleedruimtes behorende bij de sportzaal weggelaten. Enerzijds omdat het oorspronkelijke aantal van acht kleed- en wasruimtes aanzienlijke installatietechnische ingrepen noodzakelijk maakt en er met deze besparing meer financiële mogelijkheden voor het huidige plan zijn. Anderzijds omdat deze specifiek bij de sportzaal horen en deze primair worden gebruikt door sporters in de sportzaal. De nu aangegeven hoeveelheid van zes kleed- en wasruimtes is in verhouding tot het aantal velden. Nochtans kan niet elke team een eigen kleedruimte hebben. Dubbel en flexibel gebruik is noodzakelijk en wenselijk vanuit een duurzaam gebruik. Onderlinge afstemming over kleedruimtegebruik tussen de verschillende teams en sportdisciplines is nodig en bevordert de communicatie binnen de nieuwe omnivereniging.
Naast de sportzaal is ook de realisatie van een dakterras op de buitenberging een mogelijkheid in de toekomst. Vanaf dit terras kunnen de wedstrijden goed worden gevolgd en het terras biedt ruimte voor clubactiviteiten. Dit terras sluit direct aan op de horecaruimte. Met een trap naar het maaiveld worden velden vanaf het terras en vanuit de horecaruimte rechtstreeks bereikbaar.

Nieuwbouw woning De Klamp Leeuwarden
BMW specialist Franeker nieuwbouw 01 BMW specialist Franeker nieuwbouw 01
Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland
Stalen binnendeuren Woonboerderij Stalen binnendeuren Woonboerderij
Architect woonboerderij, Woonboerderij Friesland Architect woonboerderij, Woonboerderij Friesland
architectuur Leeuwarden interieur architectuur Leeuwarden interieur
architectuur Leeuwarden interieur architectuur Leeuwarden interieur
architectuur Leeuwarden interieur architectuur Leeuwarden interieur
architectuur Leeuwarden interieur architectuur Leeuwarden interieur

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 580 m²
Aannemer: Bouwbedrijf Knol de Jong
Project jaar: 2019
Foto’s: A. Knol

 

Voor een jong gezin ontwierpen wij deze landelijk moderne villa met bijzondere ruimtelijke elementen.

De kavel op het nieuwbouwproject De Klamp in Leeuwarden is in het beeldkwaliteitsplan aangemerkt als ‘special’. Dat betekent in dit plan dat er bijzondere aandacht gaat naar de expressie van de voorgevel. Andere belangrijke aandachtspunten in het beeldkwaliteitsplan zijn  de kap, entree het metselwerk en de aanwezigheid van kleuraccenten. We verwerken deze uitgangspunten in ons ontwerp zonder

De voorgevel heeft veel diepte door het grote houten spant dat het zadeldak draagt. Het overstek is aan de voorzijde uitgerekt tot in een punt. Hiermee accentueren we de richting van de woning en de voorgevel. Als materiaal voor het dak stellen we vlakke pannen voor om een abstract en rustig beeld te creëren. De goot maken we inpandig, als eenvoudige onderbreking tussen de pannen met de hemelwaterafvoeren in de spouw. Op die manier werken we elementen die de compositie kunnen verstoren weg.

Het pad naar de entree hebben we aan de rechterzijde van de woning gesitueerd. Dit pad is bestraat in dezelfde steen als de woning en loopt als een loper naar de entree. Om de entree te creëren hebben we een volume uit de woning gesneden. Dit zorgt voor schaduwcontrast en contrast zorgt voor focus van aandacht. Deze visuele spanning wordt versterkt door aan de entree een contrastkleur, cortenstaal, te geven. Verlichting in de uitsnede zal dit nog eens versterken wanneer het donker wordt. Het huisnummer en de brievenkast zijn direct in het zicht. De entreedeur is weliswaar om de hoek, maar doordat de bezoeker geleid wordt naar de entree, is het geen verrassing dat de entreedeur zich daar bevindt. De voordeur heeft twee zijlichten, waardoor er al een kleine doorkijk is in de entree. De lamellen aan de langsgevel geven de entree wat meer privacy.

Er wordt in het beeldkwaliteitsplan gevraagd baksteen te gebruiken in verschillende verbanden. Teveel contrast zorgt voor een overspannen compositie, we kiezen daarom voor één kleur steen in verschillende verbanden. Op de begane grond brengen we een horizontale belijning in het metselwerk aan door een extra lang formaat te kiezen. De stootvoegen laten we en de horizontale voegen leggen we iets terug. Om de 5 lagen ligt er één steenlaag iets naar buiten, om het horizontale effect nog eens te versterken. Op de verdieping laten we het metselwerk juist als een vlak overkomen. We kiezen hier voor waalformaat steen in halfsteensverband. De voeg komt in het vlak en in dezelfde kleur als de steen.

We kiezen voor donker mangaan metselwerk. Als accentmateriaal kiezen we cortenstaal. Dit komt ter plaatse van de dakkapellen, in de voorgevel boven de kozijnen en ter plaatse van de entree. De kozijnen worden bronskleurig geschilderd.

De twee dakkapellen zorgen voor een mooie lichtinval in de keuken. De brug op de verdieping loopt dwars door de vide van de keuken. Deze verbindt de ouderslaapkamer met de andere ruimtes.

Woningbouw starterswoningen architectuur

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Meacasa
Locatie: Blaricum
Projectjaar: 2014

Voor projectontwikkelaar, Meacasa, hebben wij 42 woningen ontworpen. Deze jonge projectontwikkelaar brengt woningen op de markt tegen een zeer lage prijs, zonder concessies te doen op het gebied van kwaliteit. Dit doet Meacasa door het bouwproces op een geheel eigen manier te organiseren. We zijn blij dat wij aan dit mooie initiatief mee mogen werken!

Het project omvat 32 huurwoningen en 10 koopwoningen. Op deze locatie is gekozen voor een ruime, groene opzet; in elke voortuin staat een boom. De rijen variëren van 2 tot 6-kappers. Donkere daken brengen eenheid in het geheel. We hebben varianten gemaakt in dakvorm door dwarskappen toe te voegen. De dwarskappen zijn afwisselend in het midden en op de hoeken van een blok geplaatst. Voor de gevels hebben we gekozen voor twee kleurvarianten. Een variant met rode gevelsteen en een met een bruine steen en grijze gevelstroken bekleding in de topgevels.

Alle woningen hebben een gelijke goothoogte, de goot ligt op gelijke hoogte met de eerste verdiepingsvloer. Het dak is vanaf de eerste verdiepingsvloer vertikaal en heeft een knik op hoogte van de 2e verdiepingsvloer. Daardoor is een grote ruimte mogelijk op de verdieping. De goot loopt soms door in een kader om het kozijn op de eerste verdieping. Deze goten en kaders rond de kozijnen worden in hetzelfde materiaal omkleed. Het dak wordt bekleed met een zwarte vlakke pan in grootformaat. Hierdoor wordt het dak een abstract vlak en krijgt de woning een moderne look. De voor en zijgevels worden verdeeld in verschillende vlakken. De stenen vlakken krijgen een extra detailniveau door het motief en verschil in oppervlak/kleur, wat de woning een luxe uitstraling geeft. Grote ramen zorgen voor veel daglicht. De heggen en afstand tot de straat creëren voldoende privacy om dit mogelijk te maken.

Utiliteitsbouw vergunningaanvraag
Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland
Stalen binnendeuren Woonboerderij Stalen binnendeuren Woonboerderij
BMW specialist Franeker nieuwbouw 01 BMW specialist Franeker nieuwbouw 01

 

De bestaande bedrijfsloods is vervangen door nieuwbouw. Tijdens de bouw werd het bedrijfsproces niet onderbroken.

Het bedrijfsgebouw is voorzien van drie grote bedrijfsdeuren voorzien van glas, waardoor er in de werkruimte veel natuurlijk licht is. Ook op de verdieping is de hal voorzien van veel ramen. Op de begane grond is plek voor twee 4-kolom bruggen en vier 2-kolom bruggen, een poetsplaats en een opslagruimte. Op de verdieping zijn de kantoren en kantine gesitueerd. De entree heeft met een rode luifel, de bedrijfskleur, een bescheiden accent gekregen.

Wij maakten het schetsontwerp, verzorgden de vergunningaanvraag, sloopmelding, inritvergunning en milieumelding.

Villa Friesland architect

Villa Friesland architect Villa Friesland architect
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland
kubistische villa Friesland kubistische villa Friesland

 

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heerenveen, Nederland
Perceeloppervlakte: 530 m²
Aannemer: De Bouwhorst
Installateur: Installatiebedrijf Hoekstra i.c.m. Totaalenergieconcept
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Projoule
Project jaar: 2016
Foto’s: Marcdefotograaf

 

Op een locatie in Heerenveen met ruime regelgeving is deze heldere villa, voorzien van veel glas en een aantal bijzondere elementen, gerealiseerd.

Door het optillen van de woning is een zwarte plint ontstaan die de bovenliggende volumes laat zweven boven het terrein. De entree wordt gemarkeerd door een brede, stoere trap en fraaie houten luifel.

In de gevels is een abstracte verdeling gemaakt, waar open en gesloten vlakken elkaar afwisselen. Boven de entree is een in kleur en materiaal afwijkend vlak aangebracht. De grote gevouwen plaat van metaal geeft een sterk karakter en een dieptewerking aan de gevel. De ronde gaten in deze plaat zorgen op de eerste verdieping voor prachtige lichteffecten en bieden bovendien privacy aan de straatkant. Aan de afwerking van de woning is zichtbaar veel aandacht besteed.

Op de kopse kanten van het gebouw zijn de begane grond en de verdieping van vloer tot vloer van glas voorzien. Vanuit de slaapkamer kunnen de bewoners hier de zon elke ochtend zien opkomen. De bovenste verdieping steekt een stukje over, waardoor in de zomer voldoende schaduw op de begane grond ontstaat en de woning natuurlijk gekoeld wordt. Ook aan de zuidkant is met een luifel voorzien in schaduw. De grote pui biedt hier vanuit de open woonkeuken en de slaapkamers zicht op het nog groeiende landschap. Kleinere ramen omlijsten bijzondere elementen in de omgeving.

Het interieur van de woning is minstens zo eenduidig als de buitenkant. De verschillende ruimtes zijn volledig met elkaar verbonden door de binnenwanden los van de gevels te plaatsen. Grote vides tussen de slaapkamers op de verdieping geven een bijzondere ruimtelijkheid en een enorme helderheid aan de woning. Vanuit de zitruimte en de werkruimte is nu contact met de bovenverdieping en wordt je naar het hart van de woning geleid: de riante leefkeuken.

De lichtval in de woning voegt een extra dimensie toe, en de gaten in de gevouwen metalen gevel brengt lichtvoetigheid in de heldere opzet van deze moderne villa.

Herbouw boerderijwoning Holwierde
Herbouw boerderijwoning Holwierde Herbouw boerderijwoning Holwierde
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
keuken eikenhout gietvloer keuken eikenhout gietvloer
Bevingsbestendig bouwen en architectuur Bevingsbestendig bouwen en architectuur

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Holwierde, Nederland
Aannemer: Kloosterbouw, Heiligerlee
Constructeur: Hado Advies
Installatieadviseur: Projoule
Bouwmanagement: Vergnes Expertise
Perceeloppervlakte: 682 m²
Bruto inhoud: 670 m3
Project jaar: 2019

Vlak buiten Holwierde, een klein dorp in de Groningse gemeente Delfzijl, staat een rijtje van 4 boerderijwoningen. De bestemming van deze woningen is in de loop der jaren gewijzigd van agrarisch naar wonen. Door de gaswinning in de provincie hebben de woningen ernstige aardbevingsschade opgelopen. De woning van onze opdrachtgever moest daarom gesloopt worden. Onze opdrachtgever wilde nieuw bouwen, maar met behoud van de huidige schaal en sfeer. Wij hebben het ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek van de nieuw te bouwen schuurwoning verzorgd.

Deze Groningse boerderijwoning is op dezelfde plek herbouwd en wordt in dezelfde hoofdvorm terug gebouwd, onder één een lange kap, loodrecht op de straat. Daarnaast wordt de gevel weer gestuct en hebben we de houten topgevel terug laten komen. Daarmee past de woning naadloos in het straatbeeld. De constructie is aangepast op de eisen die aardbevingsbestendig bouwen met zich meebrengen. Desondanks kunnen we de houten gebintconstructie, die ook in de oude woning aanwezig was, terug kunnen laten komen.

Waar mogelijk hebben we ook nieuwe kwaliteit toegevoegd. Door nieuw te bouwen, kunnen we het gevelbeeld van de woning meer met elkaar in verhouding brengen. Daardoor straalt de gevel meer rust uit. De trapsgewijze verbreding en verlaging van de goot zijn nu bijvoorbeeld even groot en de gevelopeningen zijn op een beter afgestemde plek geplaatst.
De indeling is geoptimaliseerd voor de bewoners. Een grote leefkeuken met grote schuifpui voor meer lichtinval, een meer efficiënte badkamer, een handige bijkeuken. Hiermee is de woning helemaal gericht op toekomstig gebruik.
Daarnaast gebruiken we eigentijdse materialen. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een grote vlakke pan, wat het geheel veel strakker maakt. Verder is de woning onderhoudsarm, door kunststof bekleding en kozijnen. Ook is de nieuwe woning veel duurzamer. We hebben de woning super goed geïsoleerd door het stucwerk op een dikke laag isolatie op een al geïsoleerde houtskeletbouwwand aan te brengen. De woning is voorzien van een grondwarmtepomp en op de schuur liggen voldoende zonnepanelen om de woning van energie te voorzien.

Een geslaagd herbouwproject, waarbij het karakter van toen is gebruikt in een woning van nu én van de toekomst.

Uniek Tinyhouse
Sociale woningbouw Friesland Sociale woningbouw Friesland
Sociale woningbouw Friesland Sociale woningbouw Friesland
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
Sociale woningbouw Friesland Sociale woningbouw Friesland
Unieke Tinyhouse Unieke Tinyhouse

 

Status: In ontwikkeling
Initiatiefnemer: Ronald van der Zwaag (destadsmeubelmaker.nl)
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 60 m²
Project jaar: 2019
Projectteam: Bernardus Warenga, Jelle de Vries

In de Zuidlanden, een nieuw stadsdeel van Leeuwarden, wordt tussen de buurtschappen de Klamp en Techum ruimte vrijgemaakt voor de bouw van tien tiny houses waarvan Lautenbag Architectuur het ontwerp van één tiny house mocht voorzien. Het bijzondere aan het tiny house dat wij hebben ontworpen is het feit dat er een staalconstructie van de oude luchtverkeerstoren van vliegveld Eelde in is verwerkt.

Er is besloten om in het ontwerp de staalconstructie zo authentiek mogelijk toe te passen, wat inhoudt dat er zoveel mogelijk van de staalconstructie te zien moet zijn. Omdat er een dergelijk constructieonderdeel wordt toegepast op deze manier, is het een logische keuze om het thema hergebruik voor de gehele woning centraal te laten staan. Dit thema, circulair bouwen, wordt in eerste instantie geuit in de keuze voor de gevelbekleding: er zullen houtresten worden toegepast die reeds in het bezit zijn van de opdrachtgever. Ook zal deze lijn worden doorgetrokken in de afbouw van het interieur.

De zandkleurige houten gevelbekleding geeft in de onderbouw van de woning een mooi contrast met de donkergrijze kozijnen, die van bovenkant vloer tot onderkant plafond lopen. Enkele buitenwanden lopen op bewust gekozen plekken door om de privacy van de gebruikers te waarborgen, iets wat wenselijk is een tiny house. De glasvlakken echter, zijn zo gesitueerd dat de er in de woning van het vrije uitzicht tussen de buurtschappen Techum en de Klamp kan worden genoten, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy. Tevens zal er vanwege de toepassing van de grote glasvlakken de beleving in het tiny house als ruimtelijk worden ervaren, iets wat de kwaliteit van de woning zal bevorderen. De uitkragende dakrand, die tevens fungeert als vaste zonwering, zorgt samen met de sponningen tussen de verschillende bouwelementen voor een soepele overgang van onderbouw naar bovenbouw wat maakt dat de oude luchtverkeerstoren goed wordt opgenomen in de gehele compositie van het tiny house. De uitstekende buitenwanden lopen niet door tot aan de dakrand, waardoor er ruimte ontstaat tussen de dakrand en buitenmuur. Deze ruimte maakt dat de dakrand lijkt te zweven, iets wat het concept van het tiny house versterkt.

 

HEMA appartementen, Houwer vastgoed, projectontwikkeling HEMA

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Zakelijk
Locatie: Gorredijk, Nederland
Perceeloppervlakte: 530 m²
Projectmanagement en begeleiding : KPMS Bouwadvies
Aannemer: Dijkstra Bouwt
Constructeur: Jansen Wesselink
Installatieadviseur: Sijperda Hardy
Project jaar: 2016
Foto’s: Marcdefotograaf

Voor de Hema in Gorredijk maakten we een ontwerp voor de vervanging van de voorste 13 meter van het bestaande pand. De herindeling van het warenhuis met de bouw van acht appartementen was een mooie kans om een gebouw met uitstraling te ontwikkelen dat in de schaal van het aanliggende plein past. De locatie vroeg om een eenvoudige en duidelijke opzet in een wat rommelige omgeving.

De plint, het middendeel en de bescheiden beëindiging van de dakrand zorgen voor helderheid in opbouw. Het eenvoudige materiaalgebruik en de ronde hoeken zorgen voor subtiele overgangen in de gevel. De overgang naar de omgeving en de naastgelegen steeg verbetert door de rondingen ook sterk. Het gebruik van grijs, zwart en wit geven een stijlvolle uitstraling aan het gebouw. Door het gebruik van contrasterende texturen en materialen blijft de gevel echter wel spannend: deze heeft zowel eenvoud als diepte.

De rondingen in de hoeken zorgen ervoor dat voor- en de zijgevel in elkaar overvloeien. Dit geeft nog meer eenheid aan het ontwerp. De uitvoering van de overgangen van materialen en de rondingen hebben veel aandacht gekregen, tekenend voor ons werk.

Ook de appartementen hebben veel aandacht gekregen. Ze lopen geheel van voor naar achter, zodat de bewoners én licht van de achterzijde binnenkrijgen én uitzicht hebben op het plein aan de voorzijde. De gevel is ook hier sober, maar doeltreffend. De zwarte beplating en de galerijen en trappen van gegalvaniseerd staal zijn stijlvol en dragen bij aan de hoge kwaliteit van dit pand.

herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Zakelijk
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 1100 m²
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Sijperda Hardy
Project jaar: 2019

 

Het aanzicht van het Vliet in Leeuwarden is in de afgelopen jaren verbeterd door het bouwen van appartementen op lege plekken en het herbestemmen van leegstaande kantoorgebouwen naar een woonbestemming. Een toename van het aantal woningen in dit gebied vermindert de leegstand en draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk.

Situatie

Noordvliet 353 is een kantoorgebouw dat al geruime tijd leeg staat. Het gebouw uit de jaren ’80, ontworpen door architect Bonnema, voldoet niet meer aan de eisen van een eigentijds kantoor. Een voortzetting van de kantoorfunctie in dit gebouw is daardoor dan ook niet reëel. Een nieuwe invulling met appartementen voor het middensegment is in lijn met de al gaande ontwikkelingen in het gebied.

Het gebouw

Het bestaande kantoorgebouw heeft een stevige betonnen constructie. Deze laten we zoveel mogelijk intact. De daarachter gelegen loods vervangen we met een nieuw drielaags woongebouw met 18 appartementen. De nieuwe invulling zal het straatbeeld aan de achtergelegen gelegen Tichelstraat, tegenover de net gerealiseerde wijkvernieuwing van de oost-Indische buurt, aanzienlijk verbeteren. Tussen bestaande en nieuwe gebouwdelen ligt een collectieve entreezone. Hier is de hoofdentree van het gebouw en vanuit hier worden de woningen en de bergruimtes ontsloten.

De gevel

Het nieuwe gebouwdeel aan de Tichelstraat krijgt een stedelijke gevel, die daarmee aansluit bij de al gerealiseerde nieuwe woongebouwen in deze straat. De hoofdcompositie van de gevel is horizontaal en heeft een klassieke opbouw met een plint, middendeel en toplaag. De gevel loopt rondom door. Ornamentiek is ondergeschikt aan de hoofdvorm en benadrukt het ontwerp. De horizontale belijning wordt versterkt door de detaillering van de borstweringen. Materiaalgebruik en kleurgebruik zijn rustig maar stoer. Er komt een extra gelaagdheid in het ontwerp door gebruik van verschillende metselverbanden. Een robuuste donkere steen wordt tussen de kozijnen vlak gemetseld en borstweringen worden met uitstekende stenen gemetseld. Het gebouw wordt afgetopt met een zinken dak. De lichte accenten bij enkele kozijnen maken de gevel levendig.

Voor dit plan maakten wij het ontwerp en coördineerden we de bestemmingsplanwijziging en bouwvergunning.

Beursstand Bouwbedrijf U. Veenstra
Stalen binnendeuren Woonboerderij Stalen binnendeuren Woonboerderij
BMW specialist Franeker nieuwbouw 01 BMW specialist Franeker nieuwbouw 01
Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland Lounge woonboerderij Friesland, Architect Friesland

 

Bouwbedrijf U. Veenstra staat met twee verschillende merken in de markt, een eigenschap die ook tot uiting is gebracht om de vormgeving van de beursstand. Het bouwbedrijf bouwt al ruim 30 jaar lang houtskeletbouw woningen door het hele land. Met het merk Blauhuis wordt gericht op de meer unieke, eigentijdse woning. In beide bedrijven staat de klant centraal en is de dialoog een belangrijk middel om tot het beste resultaat te komen. Al deze eigenschappen zijn terug gebracht tot één samengestelde vorm. Waarbij de houtskeletbouw geschiedenis terug te vinden is in de gebruikte houten spanten. In combinatie met een moderne, lichte inrichting staat dit garant voor een opvallende expositieruimte.

Ruimtelijk ontwerp
De twee poten die in de nok bij elkaar komen omsluiten één ruimte. In deze ruimte wordt een grote tafel geplaatst waardoor hier het hart van de stand gecreëert wordt. In de achterwand is een afsluitbare opbergnis met ruimte voor computers, folders en een koffieautomaat.

Flexibiliteit
Aangezien elke beurs en tentoonstelling vraagt om een eigen aanpak is de beursstand ontworpen als een modulair, flexibel meubel wat op verschillende manieren gebruikt kan worden.
De vloer van de stand bestaat uit, onderling koppelbare, houten elementen voorzien van een donker, antraciet vloercoating.

Vrije kavel architectuur Friesland

 

Status: Gebouwd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Heerenveen, Nederland
Constructeur: Bureau 44
Bouwbedrijf: Bouwbedrijf Siebenga
Perceeloppervlakte: 580 m²
Bruto inhoud: 1005 m³
Project Jaar: 2010
Foto’s: Anne van der Woude/ Diana Lautenbag

Deze verrassende woning onderscheidt zich op het eerste gezicht vooral door de eigenzinnige uitbouw aan de voorzijde. Op het tweede gezicht valt het heldere en eigenwijze materiaalgebruik op. De stoere, stalen plint die de woning lijkt op te tillen, de grote, helderrode bakstenen die in tegelverband zijn gemetseld, de aluminium kaders in de uitbouw, de vlakke dakpannen en de fraaie aansluitingen: er is zichtbaar veel aandacht aan de uitvoering van de woning besteed.

Voorbij de voordeur wordt duidelijk dat niet alleen het stoere uiterlijk deze woning bijzonder maakt. De unieke indeling en de ruime lichtval zorgen voor een zeer prettige woonervaring. De leefruimte opent zich over de gehele breedte van de woning naar de tuin met een indrukwekkende glazen pui. Het terras lijkt te zweven en de luifel boven de pui zorgt voor een natuurlijke overgang naar de diepe tuin. De breedte van de woning zorgt ervoor dat de tuin optimaal gebruikt kan worden.

Naast een heel licht en ruimtelijk interieur levert de pui ook nog eens een flink lagere energierekening op en zorgt de luifel voor comfort in de zomer. Ook dit vinden we belangrijk. Het hoge niveau van deze woning is bereikt door een intensieve begeleiding tijdens de bouw en een mooie samenwerking tussen opdrachtgever, uitvoerende partijen en het ontwerpteam.

 

Energieneutrale woning Friesland

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Stavoren, Nederland
Perceeloppervlakte: 900 m²
Bruto inhoud: 640 m³
Project jaar: 2014

Energieneutraal en levensloop bestendig, dat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp van deze sculpturale woning. Op deze landelijke locatie vlak buiten Stavoren, wilden de opdrachtgevers een woning met alle functies onder één dak, in één vorm. De plattegrond vouwt zich om de buitenruimte, waardoor de woning fungeert als windscherm. Het dak volgt de gewenste afmeting van de ruimtes door een aantal knikken te maken. De oriëntatie van de kavel, de gewenste functies en de organisatie van de functies in de woning hebben tezamen geleid tot de sculpturale vorm. De belangrijkste functies zijn op de begane grond gesitueerd. Een entresol biedt fantastisch uitzicht over de landerijen en achter de dijk zijn in de zomermaanden de zeilen van de boten op het IJsselmeer zichtbaar.

De compacte en hoogwaardig geïsoleerde woning wordt luchtdicht gebouwd en voorzien van een gecombineerd (aard)warmtepomp/ventilatiesysteem. Deze wordt van energie voorzien d.m.v. zonnepanelen. Daarnaast hebben we aan de zuidzijde een glazen uitstekend volume gemaakt, waar in de winter de hele dag zon voor warmte kan zorgen. In de zomer houdt het overstek in combinatie met zonwering de warmte buiten.

Architectuur Friesland, bouwen met zeecontainers


Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Surfschool Workum
Locatie: Workum, Nederland
Projectjaar: 2013

Lautenbag Architectuur heeft een schetsontwerp gemaakt voor een nieuw onderkomen van de Surfschool in Workum. Op dit moment is de surfschool gehuisvest in een zeecontainer op een prachtige locatie op het Workumer strand. Er wordt kitesurf en windsurf les gegeven. De surfschool is populair onder jongeren en de klantenkring groeit. Daarom is de surfschool aan uitbreiding toe. Naast uitbreiden wil de surfschool ook functies toevoegen. Het nieuwe gebouw biedt opslag voor materiaal en bevat kleed en doucheruimtes. Daarnaast komt er een surfshop en kleine bar.

De bestaande zeecontainer voldoet bouwkundig aan de eisen die de surfschool aan de ruimte stelt. De stoere en hippe vorm van de zeecontainer spreekt de doelgroep van voornamelijk jongeren tussen 15 en 25 jaar aan. Daarnaast worden de bouwkosten beperkt door het toepassen van gebruikte zeecontainers. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze weer in het ontwerp te integreren.

Het gebouw bestaat uit twee gebruikte containers van 2,4 x 6 meter. Daar tussen leggen we een houten vloer van 6 x 6 meter en het dak leggen we op de containers. De gevels worden afgesloten met grote glazen (schuif) puien. Voor het gebouw komt een groot houten terras. Het interieur van het tussendeel bestaat voornamelijk uit hout, wat een mooi contrast vormt met de zeecontainers.

Moderne vrijstaande woning, architectuur Friesland

 

Status: Schetsontwerp afgerond
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Mavis B.V.
Locatie: Lemmer, Nederland
Perceeloppervlakte: 600 m²
Project jaar: 2010

Het programma voor de vrijstaande woning in Lemmer vraagt om een tweedeling. Aan de west kant van de woning is het wonen gesitueerd en de oostelijke helft is kantoor, parkeren en berging. In het ontwerp is de tweedeling goed zichtbaar. De woning bestaat uit een rechthoek van twee verdiepingen. Hiervan zijn twee hoeken afgesneden, waardoor een vouw precies het midden van de woning markeert. Een aantal ruimtes aan de voorgevel zijn hierdoor niet loodrecht op de straat gericht, maar juist onder een hoek, wat zorgt voor een verder uitzicht. Aan de achterzijde is de schuine gevel juist gericht op de zon en de tuin. Het schuine dak met de nok in het midden, accentueert deze tweedeling nog eens.

De woning is gematerialiseerd in witte baksteen. Elke uitsnede is ontworpen in contrasterend zwart plaatmateriaal.

Nieuwbouw bedrijfspand vergunningaanvraag

 

Status: Gebouwd
Opdracht: Architectonisch ontwerp
Opdrachtgever: Zeilmakerij Sudwest
Locatie: Koudum, Nederland
Projectjaar: 2011

Lautenbag Architectuur heeft voor Zeilmakerij Sudwest het ontwerp gemaakt voor het nieuwe bedrijfsgebouw op bedrijventerrein Poel in Koudum. Het rechthoekige volume met lessenaarsdak valt op door eenvoud.