Villa ‘by Klemburg’, Oranjewoud

Home » Portfolio » Villa ‘by Klemburg’, Oranjewoud
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte
architectuur, licht en ruimte architectuur, licht en ruimte

 

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Oranjewoud, Nederland
Perceeloppervlakte: 1995 m²
Aannemer: De Bouwhorst
Installateur: Sikma installatie Sneek
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Projoule
Project jaar: 2021
Foto’s: Marcdefotograaf

Het rijksmonumentale pand ‘Klemburg’ staat op een perceel van bijna 2000 m2 aan de bosrand van Oranjewoud. Volgens de omschrijving in het monumentenregister was het waarschijnlijk het tuinmanshuis van het landgoed Klemburg. Het pand met karakteristieke trapgevel, is rond 1795 gebouwd en is inmiddels sinds een aantal jaren in gebruik als kantoor.

Onze opdrachtgevers wilden een duurzame en toekomstbestendige nieuwbouwwoning realiseren, die zou passen bij het monument. Het bestemmingsplan bood ruimte voor een ruime woning. We hebben een schuurvilla ontworpen met een bescheiden voorgevel in detail en materiaal, die qua schaal goed in verhouding staat tot het monument.

De villa is in de lengte achter het monument geplaatst. Vanaf de straat zie je een vrij dichte voorgevel, waar achter de horizontale bekleding de garage is gesitueerd. Wanneer je voorbij het monument bent, is er vanuit de tuin een weids uitzicht over het land. Pas daar wordt duidelijk dat de villa een behoorlijke diepte en inhoud heeft. De entree van de woning is hier gesitueerd.

Binnen is de woning verrassend licht. De achterzijde van de woning is grotendeels opengewerkt. De woonkamer heeft een grote vide waarbij ook licht van boven naar binnen valt. Naast een leefkeuken is er op de begane grond ruimte voor een slaapkamer met inloopkast en een badkamer en suite. Op de verdieping zijn nog drie slaapkamers, en een ruime badkamer. Hier is ook de grootste verrassing van het huis, de entresol, waar een kleine vleugelpiano is geplaatst. Van hieruit is er een prachtig vergezicht over de landerijen, dat als schilderij wordt omkaderd door het kozijn.

De gevel is bekleed met thermo essen. Dit duurzame hout heeft een mooie vlam, die je goed ziet wanneer je dichterbij komt. Voor de begane grond hebben we verticale latten toegepast, dat veel schaduwwerking heeft, op de verdieping hebben we juist vlakke planken toegepast. Deze verdeling zorgt voor een mooie horizontale lijn die de lengte van de villa accentueert.

 

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient