Nieuwbouw voor rijksbeschermd dorpsgezicht Hallum

Home » Portfolio » Nieuwbouw voor rijksbeschermd dorpsgezicht Hallum
Vredeman de Vriesprijs nominatie

Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Wonen Noordwest Friesland
Locatie: Hallum
Aannemer: Kolthof Bouwbedrijf
Installatieadviseur: Projoule
Constructeur: Projectengineering Castelein
Projectjaar: 2019-2021

Het van rijkswege beschermde dorpsgezicht in Hallum heeft een unieke sfeer. Op de terp zijn alle woningen verschillend, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. Dit wordt het meest duidelijk rondom de kerk. De geschakelde woningen van Wonen Noordwest Friesland zijn verouderd en niet passend bij de structuur van de terp. Veertien van deze woningen zullen gesloopt worden. Tien woningen in de vorm van vijf twee-onder-een-kappers worden nieuw gebouwd. Waarvan acht eengezinswoningen en twee levensloopbestendige woningen. We hebben een ontwerp gemaakt van een moderne dorpswoning die qua schaal en vorm naadloos past binnen de bestaande bebouwing en juist geen projectmatige uitstraling heeft.

Iedere plek en situering is uniek in het stedenbouwbouwkundig plan. Recht doend aan de stedenbouwkundige structuur van de terp (rondgaand en radialen). Desondanks hebben we toch gezocht naar een zekere gemeenschappelijke vorm en uitstraling. Waardoor er een rustig straatbeeld ontstaat en de woningen betaalbaar blijven. Alle vijf twee-onder-een-kappers hebben in de basis dezelfde constructieve bouwopzet. Die hoofdopzet biedt ruimte aan eengezinswoningen, maar juist ook aan de levensloopgeschikte woning. Deze laatste hebben op de begane grond een uitbouw.

Elke twee-onder-een-kapper grenst met één zijkant aan het openbaar gebied en heeft aan die zijkant vrij zicht op de omgeving. Dit is in het ontwerp gebruikt en benadrukt door een duidelijke kopgevel met raamopeningen en accenten. Alle overige gevels van de woningen hebben een (lage) gootlijn.

We kiezen voor plastiek in de gevel waarbij de raamopeningen diep in de gevel liggen. De dagkant van de gevelopening worden bekleed met een lichtkleurig materiaal. De bijzondere kopgevel krijgt een extra verbijzondering door de profilering in het metselwerk. In het metselwerk zijn verticale randen aangebracht, de kop van de stenen steekt hier uit. Materialen in de gevel van de woningen sluiten aan op in de omgeving gebruikte materialen. Op de terp van Hallum zijn dat vrijwel overal baksteen metselwerk en keramische dakpannen.

Wij denken met dit ontwerp een passend voorstel te doen welke de structuur en het rijksbeschermde dorpsgezicht van de terp van Hallum zal versterken.

Contactgegevens

Lautenbag Architectuur bv
Voorstreek 5, 8911 JH Leeuwarden
Dijkweg 16, 8713 KD Hindeloopen

T: 06 18 94 13 35
E: info@lautenbagarchitectuur.nl

KvK Leeuwarden: 82374570
BTW nr. NL862441171B01

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient