Herbestemming kantoor tot 28 appartementen

Home » Portfolio » Herbestemming kantoor tot 28 appartementen
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Zakelijk
Locatie: Leeuwarden, Nederland
Perceeloppervlakte: 1100 m²
Constructeur: De Maren
Installatieadviseur: Sijperda Hardy
Project jaar: 2019

 

Het aanzicht van het Vliet in Leeuwarden is in de afgelopen jaren verbeterd door het bouwen van appartementen op lege plekken en het herbestemmen van leegstaande kantoorgebouwen naar een woonbestemming. Een toename van het aantal woningen in dit gebied vermindert de leegstand en draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk.

Situatie

Noordvliet 353 is een kantoorgebouw dat al geruime tijd leeg staat. Het gebouw uit de jaren ’80, ontworpen door architect Bonnema, voldoet niet meer aan de eisen van een eigentijds kantoor. Een voortzetting van de kantoorfunctie in dit gebouw is daardoor dan ook niet reëel. Een nieuwe invulling met appartementen voor het middensegment is in lijn met de al gaande ontwikkelingen in het gebied.

Het gebouw

Het bestaande kantoorgebouw heeft een stevige betonnen constructie. Deze laten we zoveel mogelijk intact. De daarachter gelegen loods vervangen we met een nieuw drielaags woongebouw met 18 appartementen. De nieuwe invulling zal het straatbeeld aan de achtergelegen gelegen Tichelstraat, tegenover de net gerealiseerde wijkvernieuwing van de oost-Indische buurt, aanzienlijk verbeteren. Tussen bestaande en nieuwe gebouwdelen ligt een collectieve entreezone. Hier is de hoofdentree van het gebouw en vanuit hier worden de woningen en de bergruimtes ontsloten.

De gevel

Het nieuwe gebouwdeel aan de Tichelstraat krijgt een stedelijke gevel, die daarmee aansluit bij de al gerealiseerde nieuwe woongebouwen in deze straat. De hoofdcompositie van de gevel is horizontaal en heeft een klassieke opbouw met een plint, middendeel en toplaag. De gevel loopt rondom door. Ornamentiek is ondergeschikt aan de hoofdvorm en benadrukt het ontwerp. De horizontale belijning wordt versterkt door de detaillering van de borstweringen. Materiaalgebruik en kleurgebruik zijn rustig maar stoer. Er komt een extra gelaagdheid in het ontwerp door gebruik van verschillende metselverbanden. Een robuuste donkere steen wordt tussen de kozijnen vlak gemetseld en borstweringen worden met uitstekende stenen gemetseld. Het gebouw wordt afgetopt met een zinken dak. De lichte accenten bij enkele kozijnen maken de gevel levendig.

Voor dit plan maakten wij het ontwerp en coördineerden we de bestemmingsplanwijziging en bouwvergunning.

Contactgegevens

Lautenbag Architectuur bv
Voorstreek 5, 8911 JH Leeuwarden
Dijkweg 16, 8713 KD Hindeloopen

T: 06 18 94 13 35
E: info@lautenbagarchitectuur.nl

KvK Leeuwarden: 82374570
BTW nr. NL862441171B01

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient