Begroeide woning in Balk

Home » Portfolio » Begroeide woning in Balk

Deze groene woning draagt met haar begroeide gevel en groendak bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit, maar dat is niet het enige duurzame aan dit huis!

Situatie: De woning aan de zuidoostzijde van Balk, ligt in een nieuw plan voor 7 vrijstaande woningen. Ons is gevraagd om een plan te maken voor een duurzame en levensloopbestendige woning. De kavel van 1068 m2 is volledig omgeven door andere percelen en zal niet direct te zien zijn vanaf de openbare weg. Door de oprit van ca 30m lang en de te realiseren binnentuin ontstaat er een afgesloten geheel. Het nieuwe huis, wordt binnen het bouwvlak gebouwd in noordwest-zuidoost richting. Deze situering zorgt voor privacy in de ruime tuin aan de noordwestzijde.

Ontwerp: Wij hebben een bescheiden woning ontworpen met een betonkelder. De begane grondvloer is 1 m is opgetild ten opzichte van het maaiveld, zodat er voldoende licht en lucht de ruimtes kan betreden. De kelder loopt buiten over in een betonterras, dat als een podium fungeert voor de lichtere opbouw. De woning heeft een overstekend lessenaarsdak. De entree is in het midden van het huis. Links van de woning, aan de westzijde is een overdekt terras. Deze hebben we afgeschermd voor privacy door de voorgevel als een schijf voor het terras langs te laten lopen.

Materiaal: De opdrachtgever heeft net als ons hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De voorgevel van de woning hebben we ontworpen als groene begroeide gevel die voor de isolatieschil staat. Dit zorgt ervoor dat de constructie minder opwarmt. Achter de begroeide gevel komt een gerecyclede stalen gevelbekleding. De rechter zijgevel en het dichte deel van de achtergevel hebben we bekleed met (duurzaam) hout, verticaal gericht. De dakconstructie is in hout. Daar bovenop hebben we een extensief groendak ontworpen. Het toevoegen van groen aan de woning draagt op diverse vlakken bij aan een betere leefomgeving, waaronder waterretentie en een vergroting van de biodiversiteit. Op de overstekken komen zonnepanelen. Ook de betonkelder draagt bij aan duurzaamheid van de woning. De ruimtes in de kelder blijven beter op temperatuur en hebben dus minder energie nodig om te verwarmen of te koelen. De zuidwestgevel heeft een groot overstek, dat als natuurlijke zonwering fungeert in de zomer. De noordwest gevel is voorzien van veel glas. Aan de noordkant komt veel licht binnen, maar weinig warmte. Tenslotte wordt er een grondwarmtepomp toegepast.

Contactgegevens

Lautenbag Architectuur bv
Voorstreek 5, 8911 JH Leeuwarden
Dijkweg 16, 8713 KD Hindeloopen

T: 06 18 94 13 35
E: info@lautenbagarchitectuur.nl

KvK Leeuwarden: 82374570
BTW nr. NL862441171B01

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient