Aardbevingsbestendige woonboerderij Holwierde

Home » Portfolio » Aardbevingsbestendige woonboerderij Holwierde
Herbouw boerderijwoning Holwierde
Herbouw boerderijwoning Holwierde Herbouw boerderijwoning Holwierde
herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden herbestemming nieuwbouw appartementen leeuwarden
keuken eikenhout gietvloer keuken eikenhout gietvloer
Bevingsbestendig bouwen en architectuur Bevingsbestendig bouwen en architectuur

 

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Holwierde, Nederland
Aannemer: Kloosterbouw, Heiligerlee
Constructeur: Hado Advies
Installatieadviseur: Projoule
Bouwmanagement: Vergnes Expertise
Perceeloppervlakte: 682 m²
Bruto inhoud: 670 m3
Project jaar: 2019

Vlak buiten Holwierde, een klein dorp in de Groningse gemeente Delfzijl, staat een rijtje van 4 boerderijwoningen. De bestemming van deze woningen is in de loop der jaren gewijzigd van agrarisch naar wonen. Door de gaswinning in de provincie hebben de woningen ernstige aardbevingsschade opgelopen. De woning van onze opdrachtgever moest daarom gesloopt worden. Onze opdrachtgever wilde nieuw bouwen, maar met behoud van de huidige schaal en sfeer. Wij hebben het ontwerp, de vergunningaanvraag en het bestek van de nieuw te bouwen schuurwoning verzorgd.

Deze Groningse boerderijwoning is op dezelfde plek herbouwd en wordt in dezelfde hoofdvorm terug gebouwd, onder één een lange kap, loodrecht op de straat. Daarnaast wordt de gevel weer gestuct en hebben we de houten topgevel terug laten komen. Daarmee past de woning naadloos in het straatbeeld. De constructie is aangepast op de eisen die aardbevingsbestendig bouwen met zich meebrengen. Desondanks kunnen we de houten gebintconstructie, die ook in de oude woning aanwezig was, terug kunnen laten komen.

Waar mogelijk hebben we ook nieuwe kwaliteit toegevoegd. Door nieuw te bouwen, kunnen we het gevelbeeld van de woning meer met elkaar in verhouding brengen. Daardoor straalt de gevel meer rust uit. De trapsgewijze verbreding en verlaging van de goot zijn nu bijvoorbeeld even groot en de gevelopeningen zijn op een beter afgestemde plek geplaatst.
De indeling is geoptimaliseerd voor de bewoners. Een grote leefkeuken met grote schuifpui voor meer lichtinval, een meer efficiënte badkamer, een handige bijkeuken. Hiermee is de woning helemaal gericht op toekomstig gebruik.
Daarnaast gebruiken we eigentijdse materialen. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor een grote vlakke pan, wat het geheel veel strakker maakt. Verder is de woning onderhoudsarm, door kunststof bekleding en kozijnen. Ook is de nieuwe woning veel duurzamer. We hebben de woning super goed geïsoleerd door het stucwerk op een dikke laag isolatie op een al geïsoleerde houtskeletbouwwand aan te brengen. De woning is voorzien van een grondwarmtepomp en op de schuur liggen voldoende zonnepanelen om de woning van energie te voorzien.

Een geslaagd herbouwproject, waarbij het karakter van toen is gebruikt in een woning van nu én van de toekomst.

Contactgegevens

Lautenbag Architectuur bv
Voorstreek 5, 8911 JH Leeuwarden
Dijkweg 16, 8713 KD Hindeloopen

T: 06 18 94 13 35
E: info@lautenbagarchitectuur.nl

KvK Leeuwarden: 82374570
BTW nr. NL862441171B01

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient