55 Stadsvilla’s en eengezinswoningen Heerhugowaard

Home » Portfolio » 55 Stadsvilla’s en eengezinswoningen Heerhugowaard
Moderne architectuur Nederland
Moderne architectuur Nederland Moderne architectuur Nederland
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard
De Draai Heerhugowaard De Draai Heerhugowaard
Moderne stadsvilla's Moderne stadsvilla's
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard
Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard Nieuwbouw De Draai Heerhugowaard

Status: In ontwikkeling
Opdrachtgever: Meacasa
Locatie: Heerhugowaard, Nederland
Projectjaar: 2017

Voor projectontwikkelaar Meacasa ontwerpen wij 55 woningen in het nieuwbouwplan De Draai in Heerhugowaard. De komende jaren worden hier 2700 woningen gerealiseerd. Ons plan wordt één van de ‘specials’. Deze specials staan als landmarks tussen de kleinschalige ‘losse verkaveling. Het zijn compacte woonbuurten met een hogere gemiddelde woningdichtheid.

Het bouwblok heeft een strak metselwerk kader van een tuinmuur samen met drielaagse woningen met het platte dak en groene hagen. Zowel de kleur baksteen van de omkadering van het blok als de vormentaal maken het blok als geheel herkenbaar. De openingen in de muur en terugliggingen in de gevel van de woningen met plat dak corresponderen met elkaar. De gaten in de muur zijn gevuld met groen. Dit groen wordt verder in het blok toegepast als begrenzing van de tuinen. Er wordt hoge begrenzing toegepast d.m.v. gaashekken met begroeïng en lage begrenzing d.m.v. groene heggen.

Alle woningblokken hebben een doorgaande horizontale dakrand of goot. Bovendien hebben ze allemaal de terugliggingen en dezelfde twee metselverbanden. Het lange blok, blok 6, heeft een andere gevelverdeling, maar is wel duidelijk van dezelfde ‘familie’. Dit blok is vanaf verschillende zijden zichtbaar. Deze kleine variatie geeft binnen de eenheid diversiteit aan het geheel. De woningen binnen het blok zijn van dezelfde orde. Ze hebben allemaal schilddaken en duidelijk aanwezige dakranden. Daarnaast hebben ze een lichtere kleur steen, in dezelfde tint als de randen van het blok.

Binnen het blok willen we één soort bestrating toepassen in combinatie met grind in verschillede verhoudingen uitgevoerd. De parkeerplekken moeten herkenbaar worden d.m.v. verdichte bestrating. In het groene binnengebied kunnen ‘shortcuts’ worden gemaakt middels paden met meer open bestrating, dus meer grind. Bankjes worden ook in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de bestrating.

De woningen zijn een eenheid, ze hebben duidelijk gemeenschappelijke kenmerken.

1: Blokken hebben een duidelijk horizontaal volume. Dit wordt benadrukt door de ongelede daken en goten, het gebruik van één materiaal en één kleur per gebouw.

2: Verticale geleding woningen. Woningen worden enkel onderscheiden door het ritme van de kozijnen en terugliggingen.

3: Grote glasvlakken. Op de begane grond zijn de openingen groter, hiermee krijgt de gevel meer hiërarchie. Door middel van de terugliggingen lijken de openingen groter.

4: Steenachtig materiaal. Geen hout of plaatmateriaal.

5: Er zijn verbijzonderingen d.m.v. ornamenten boven entree en twee verschillende metselverbanden.

De terugliggingen in de gevel geven de gevel diepte en dynamiek. Door schaduwwerking is het ritme in de gevel duidelijk aanwezig. Zonlicht laat de schaduw over het gebouw steeds veranderen. De terugliggingen worden benadrukt door het tegelverband metselwerk.

Contactgegevens

Lautenbag Architectuur bv
Voorstreek 5, 8911 JH Leeuwarden
Dijkweg 16, 8713 KD Hindeloopen

T: 06 18 94 13 35
E: info@lautenbagarchitectuur.nl

KvK Leeuwarden: 82374570
BTW nr. NL862441171B01

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient