Duurzame playground

Home » Portfolio » Duurzame playground
Architectuur prijsvraag duurzame speeltuin

 

Status: Prijsvraagontwerp afgerond
Locatie: Concept toepasbaar op elke speelplek in Nederland
Projectjaar: 2012

De scheve bomen ‘De scheve bomen’ is een multifunctioneel speelterrein met spannende hoogteverschillen, en bijzondere schuin groeiende bomen. Op het eerste gezicht heeft het terrein een volwassen uitstraling: niemand hoeft zich te oud te voelen om hier plezier te hebben. Toch is er ook ruimte voor de allerkleinsten.


Filosofie

Een speelterrein is de ideale omgeving voor kinderen om op een ongedwongen manier het plezier van bewegen te ontdekken. Door de afwezigheid van competitie, zoals die op veel sportverenigingen bestaat, gaan kinderen zich automatisch meer richten op de activiteit zelf en het gevoel dat het bewegen met zich mee brengt. Ook kinderen die niet uitblinken in sport kunnen zo toch van bewegen genieten.


Dynamisch

Het speelterrein dankt zijn naam aan de karakteristieke scheve bomen op het terrein. Dit zijn volgroeide bomen die elders boventallig waren en hier opzettelijk scheef zijn teruggeplaatst. Deze scheve bomen vormen een natuurlijk en levend klimrek voor de allerkleinsten. Boomklimmen vereist een combinatie van kracht, lenigheid en diepte perceptie en vormt daarom een uitstekende basis voor motorische vaardigheden. Daarnaast brengt deze vorm van spelen de stadskinderen letterlijk in contact met de natuur.
De hoogte verschillen op het speelterrein zorgen ervoor dat het terrein niet in een blik is te overzien. Dit daagt uit tot nadere verkenning. Door de speelruimtes niet te veel te definiëren voor één bepaalde vorm van activiteit stimuleren we creatief gebruik van het terrein. De trap is tijdens wedstrijden een tribune, maar ook uitgerust met een coping (een ronde metalen rand), waardoor skaters er op een rustige dag perfect over kunnen ‘grinden’. De hellingen op het terrein kunnen door skaters en fietsers worden gebruikt om snelheid te maken, maar als er in de winter sneeuw ligt kun je er ook met de slee vanaf roetsjen.
Op het moment dat een object wordt gebruikt op een manier die door de ontwerpers niet was voorzien, maar welke wel binnen het grotere doel van een speelterrein past, is het aan de ontwerpers en beheerders ook dit nieuwe gebruik te accommoderen. Als ontwerper is het lastig hierbij een voorbeeld te geven, dan zouden we dit nieuwe gebruik toch hebben voorzien. Denk daarom aan een fietspad waarbij na aanleg blijkt dat veel gebruikers een bepaalde bocht afsteken door over het gras te fietsen. In plaats van een hekje te plaatsen waarmee je de gebruiker dwingt om te fietsen, kiezen wij ervoor de afgestoken bocht in het fietspad op te nemen. Dit beleid creëert een dynamische omgeving waarin de gebruiker centraal staat.


Pumptrack

Op het speelterrein bevind zich ook een zogenaamd pumptrack. Een pumptrack is een klein fietsparcours met hobbels en kuipbochten waar je, door je gewicht op de juiste manier door de bochten en over de hobbels te ‘pompen’, zonder te trappen kunt accelereren (een serieuze all body work-out!). Voor beginners is het een uitdaging om het parcours zonder te trappen (desnoods op een stadsfiets) rond te komen. Experts maken genoeg snelheid voor sprongetjes en doen wheelies door de bochten, waarbij ze soms wel 3-G trekken.
Duurzaam
We willen het speellandschap bouwen met materialen die direct in de omgeving vindbaar zijn. Hollands Red Cedar is een lokaal materiaal dat voldoende sterk is om als vloeroppervlak toe te passen. Dit hout hoeft niet over lange afstand vervoerd te worden en kan onbehandeld toegepast worden. Het houten oppervlak wordt voor het grootste gedeelte bevestigd op een houten draagconstructie, waaronder een onkruid werende folie is geplaatst. Daardoor kan regenwater gewoon geïnfiltreerd worden in de bodem. De oppervlakken waar het meest intensief op gesport wordt, het sportveld en het pump track, maken we van gerecyclede eco-cement. Eco-cement kan na gebruik oneindig gerecycled worden en haalt bovendien tijdens zijn levensduur CO2 uit de atmosfeer. Om het speelterrein willen we appelbomen planten, zodat de jongeren na het sporten gratis een gezonde snack kunnen oogsten.
En ten slotte bestaan de speeltoestellen uit een draagconstructie van levende bomen. Duurzamer dan dit wordt het niet, en dit draagt bij aan de bewustwording van duurzaamheid bij jongeren. Met deze combinatie denken wij dat we een zowel duurzaam als onderhoudsvrij speelterrein hebben ontworpen.


Sociale veiligheid

Sociale veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor de speelvelden van de Krajicek Foundation. Omdat er niet altijd een begeleider aanwezig kan zijn, kiezen wij voor goede verlichting en camera’s op te hangen rond het speelveld. Het gebruik van veiligheidscamera’s is vaak een impopulaire oplossing, omdat het ten koste gaat van de privacy. Door de veiligheidscamera’s ook als webcam in te zetten denken wij dit op te lossen (herlabelen). Op de webcams kunnen de kinderen zien of hun vrienden al op het speelveld zijn, of om te checken of het vrij is voor een potje voetbal. Wie een mooie goal scoort, of een vette trick land kan deze terugzoeken in het archief en met zijn vrienden delen op Facebook. Op deze manier dragen de gebruikers bij aan de promotie van het speelveld. Ook ouders kunnen gebruik maken van de webcams om een oogje in het zeil te houden als hun kinderen op het speelveld spelen.

Bent u geïnteresseerd?

Verrassend, bijzonder, betrokken, snel en efficient